Simbol koji bi uvek trebalo da tražite na kremi za sunčanje

Pexels

Uvek proverite kreme za sunčanje pre kupovine, kako biste se bolje zaštitili od štetnih zraka koji mogu dovesti do raka.

Opekotine od sunca i dehidracija samo su neki od rizika preteranog izlaganja suncu bez adekvatne zaštite. Boravak u hladu i pijenje puno vode može pomoći, ali zaštita od sunca je i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom, odnosno SPF faktorom, piše Miror.

Nošenje SPF-a je važno za zaštitu vaše kože od štetnih UV zraka. Izlaganje UV zracima bez odgovarajuće zaštite od sunca može dovesti do opekotina, toplotnog osipa, prevremenog starenja kože i hiperpigmentacije.

U nekim slučajevima, izlaganje UV zracima povećava rizik od razvoja raka kože, prenosi N1 Zagreb.

Kada kupujete kremu za sunčanje, uvek treba da kupite kreme sa UVA ili UVB simbolom na sebi. Unutar kruga treba da budu zvezdice, a broj zvezdica će vam reći nivo zaštite.

Kreme za sunčanje su ocenjene od jedne do pet zvezdica na osnovu nivoa zaštite koji nude, pri čemu je pet naravno najveća zaštita.

Šta je SPF?

SPF označava stepen zaštite od štetnih zraka koji izazivaju opekotine. Posebno meri efikasnost proizvoda u smanjenju opekotina na vašoj koži.

Šta su UVA zraci?

UVA zraci su štetni zraci koji imaju sposobnost da prodru duboko u dermis, sloj kože koji se nalazi dublje u telu. Ovi zraci su stalno prisutni tokom celog dana, i iako nisu odmah vidljivi, njihov uticaj je značajan – mogu da prodiru kroz oblake, pa čak i kroz staklo.

Poznato je da UVA zraci prodiru u kožu dublje od UVB zraka, što dovodi do dugotrajnih oštećenja kao što su različiti oblici raka kože. Oni takođe mogu značajno doprineti procesu starenja izazivajući bore i pege od sunca.

Šta su UVB zraci?

UVB zraci se uglavnom apsorbuju u epidermu i gornjim slojevima dermisa kože. Ovi zraci su odgovorni za opekotine od sunca i crvenilo kože. Iako ne prodiru tako duboko kao UVA zraci, jednako su štetni. UVB zraci značajno doprinose nastanku raka kože, uključujući melanom, a takođe ubrzavaju starenje kože.

Važno je napomenuti da percipirani nivo zaštite koji pruža proizvod može biti zavaravajući. Na primer, krema za sunčanje sa niskim SPF-om može imati više zvezdica koje ukazuju na visok nivo UVA zaštite. Međutim, nije tako precizan kao kreme koje imaju indicirane faktore zaštite od UVA i UVB zračenja.

Read More