Siva mrena ili katarakta – kako je prepoznati i liječiti

Stručnjaci poliklinike Optical Express objašnjavaju što je siva mrena ili katarakta, kako je prepoznati i kada je najbolje vrijeme za operaciju. Iskoristite trenutnih 50% popusta na pregled za sivu mrenu i uštedite do 850 EUR na zahvatu sive mrene.

Siva mrena min

Kako se otkriva siva mrena?

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Na njen razvoj utječu starija životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i drugi čimbenici. Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %).

Optical Express

Kod sive mrene (katarakte) prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznavanje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivost na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a blještanje oko izvora svjetla postaje neugodno.

Siva mrena se najčešće javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevne aktivnosti. Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmoloških uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima.

Jedini način liječenja sive mrene je kirurški, tako da se zamućena očna leća zamijeni umjetnom intraokularnom lećom (IOL).

Od čega se sastoji pregled za otkrivanje sive mrene?

Pregled se sastoji od

  • detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu)
  • preciznih mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i Idesign
  • optičke i ultrazvučne biometrije
  • dodatne dijagnostike po potrebi (OCT vidnog živca i makule)

Vaš oftamolog će Vam reći jeste li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak operacije može očekivati. Nažalost, postoje stanja i bolesti oka (bolesti makule, glaukom, retinalne vaskularne dijabetičke promjene) koje mogu utjecati da, usprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, no o ovome će vas oftalmolog izvijestiti nakon detaljnoga pregleda.

Kada operirati sivu mrenu?

  • kad slabljenje vida uzrokovano sivom mrenom, što je i utvrđeno oftalmološkim pregledom, ometa vaše dnevne aktivnosti

Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju, smanjuje učestalost komplikacija i ubrzava oporavak. Ranije se savjetovalo da siva mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira. Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) se mrena elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida.

Kako izgleda operacija sive mrene?

Fakoemulzifikacija je jedan od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini općenito. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučna sonda uvodi u oko kroz mikroskopski rez od 2-3 mm.

Zbog upotrebe preciznih instrumenata kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje. Značaj malog reza ogleda se u konstantnoj kontroli očnog tlaka tijekom zahvata što utječe na povoljan ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta.

Ultrazvučnim valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna umjetna intraokularna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL.

Koliko traje operacija sive mrene i oporavak?

Danas se operacije sive mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizira potreba ostanka u bolnici. Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji najčešće samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15 – 30 minuta. Protuupalne kapi se primjenjuju kroz sljedeća 2 – 3 tjedna, uz redovite oftalmološke kontrole.

Pogledajte sve cijene i mogućnosti plaćanja ili ih kontaktirajte na broj telefona 01 56 25 450.

Read More