Skoro svaka deseta žena u svetu doživi pobačaj

Unsplash
Ilustracija

Svaka sedma trudnoća završi se spontanim pobačajem, a 11 odsto žena najmanje jednom u životu iskusilo je neuspešnu trudnoću, objavili su naučnici.

U svetu se svake godine dogodi 23 miliona pobačaja, objavila je grupa međunarodnih stručnjaka u stručnom časopisu “Lanset”. Istakli su da je ukupan broj verovatno “znatno veći”, jer se mnogi pobačaji ne prijavljuju.

Dva odsto žena, odnosno svaka pedeseta, imala je dva spontana pobačaja, a manje od jedan odsto tri ili više.

Nivo brige za žene koje iskuse pobačaj jako varira od zemlje do zemlje, čak i u bogatim zemljama, pokazali su podaci prikupljeni širom sveta.

– Potreban nam je nov sistem koji će zagarantovati da te žene dobiju fizičku i mentalnu negu kakva im je potrebna – upozorili su naučnici.

Pobačaj prate i brojne zablude. Mnoge žene misle da se on događa jako retko ili da ga može podstaći podizanje teškog tereta ili prethodna upotreba kontracepcijskih sredstava. Mnogi veruju i da nema učinkovite metode koja bi ga sprečila, posebno kod visokorizičnih trudnoća.

Takve zablude mogu biti štetne jer ženama mogu nametnuti osećaj krivice i obeshrabriti ih u traženju pomoći i podrške.

Spontani pobačaji mogu rezultirati izolacijom jer brojne žene o tome neće govoriti članovima porodice, bliskim prijateljima pa čak ni partnerima.

Pobačaj se definiše kao gubitak trudnoće pre 20. do 24. gestacijske nedelje, što varira od zemlje do zemlje.

Neprepoznata trauma

Razlozi za spontani pobačaj mogu biti mnogi, a među njima su godine trudnice i oca starijeg od 40 godina. Ostali rizični faktori su gojaznost ili preterana mršavost, pušenje, alkohol, stalan stres, rad u noćnim smenama i stalna izloženost zagađenju vazduha ili pesticidima.

Posledice po zdravlje mogu biti teške, posebno ženama koje pobačaj dožive drugi ili više puta.

– Ponovljeni pobačaji razorno deluju na osećanja većine žena, ali o posledicama na mentalno zdravlje vodi se malo računa – rekao je jedan od autora studije, Ari Kumarasami sa Univerziteta Birmingem.

Ukazuje i na tesnu povezanost sa teskobom i depresijom, a kod 20 odsto žena se devet meseci nakon pobačaja može razviti PTSP.

Autori studije navode da su većinu podataka dobili iz bogatijih zemlja, ali ističu da “tišina koja prati pobačaj” postoji svuda u svetu.

Preporučuju da nacionalne zdravstvene službe osnaže brigu o pobačaju, unaprede istraživanja o prevenciji i identifikuju visokorizičnu grupu žena.

– Predugo se ovaj problem minimalizuje – piše “Lanset” u pratećem uredničkom komentaru.

– Izostanak medicinskog napretka po ovom pitanju trebalo bi da bude šokantan, ali umesto toga se ćutke prihvata.

– Vremenu kad se ženama govori “samo probaj opet”, došao je kraj – zaključuje “Lanset”.