Sok od krompira leči i najteže bolesti, a evo kako se sprema

pixabay.com

Konzumiranje krompira u sirovom obliku je vrlo zdrava i korisna namirnica.

Takođe je zabluda da njegovu koru treba obavezno odstraniti, jer kora krije mnoga lekovita dejstva. Napomenimo, govorimo o ljusci zdravog, organski uzgajanog krompira.

Opasnost se krije u solaninu – toksinu koji nastaje u klicama i zelenim delovima krompira. Ali, njega se možete lako rešiti tako da pre upotrebe uklonite delove ljuske s klicama i pozelenelu koru.

Krompirom protiv teških bolesti

Krompirov sok je odlično prirodno sredstvo za lečenje gastritisa, jedne od najraširenijih bolesti današnjice. Treba uzimati po jednu kašiku soka razređenog sa malo vode, pola sata pre obroka.

U terapiji čira želuca i dvanaestopalačnog creva savetuje se svakodnevno konzumiranje pola decilitra krompirovog soka na prazan stomak i po pola decilitra pola sata pre ručka i večere.

Sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i u lečenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških obolenja kao što je emfizem.

Odličan je čistač problematične kože, zahvaljujući antiseptičnim svojstvima, budući da ima mnogo vitamina C i skroba, pa hrani kožu i usporava njeno starenje.

Ako se krompir izrenda i u obliku maske nanese na lice, očistiće i zategnuti kožu, gladeći sitne bore. Takođe, pomaže u borbi protiv celulita – dovoljno je kriškama sirovog krompira redovno masirati kritična mesta.

Priprema soka

Veoma je jednostavno napraviti sok od krompira. Najprije dobro operite krompir i sa njega uklonite klice i zelene delove kore. Potom ga izrendajte, stavite u lanenu krpu i iscedite sok (možete ga iscediti i u sokovniku).

Sok uvek piti sveže napravljen, a radi poboljšanja ukusa možete ga pomešati sa voćem i povrćem po izboru.