Sok od paradajza štiti pluća

Prema izveštaju japanskih istraživača, sok od paradajza sprečava pojavu emfizema pluća kod miševa koji su bili izloženi dimu od cigareta.

Ovo dejstvo se pripisuje likopenu, antioksidansu kojim je bogat paradajz i sok od paradajza, koji inače predstavlja zaštitnu supstancu od raznoraznih oboljenja.

Japanski naučnici su koristili dva nakota miševa, jedni su bili normalni a drugi tako odgajeni da brže stare jer se kod takvih miševa brže razvija emfizem. Posle 8 nedelja izlaganja miševa dimu od cigareta miševi iz nakota koji brzo stare su oboleli od emfizema dok normalni miševi nisu. Kada su davali miševima da piju 50% sok od paradajza emfizem se nije razvio.

Ovo istraživanje je i bilo sprovedeno kako bi se utvrdilo kako prirodni antioksidansi iz hrane mogu da smanje posledice oksidativnih stresova tokom života a koji su uzrok ubrzanog procesa starenja i mnogih oboljenja. Ispitujući kako likopen utiče na emfizem pluća ispitivano je kako je moguće intervenisati protiv akumulativnih procesa, promenom životnih navika, pogotovo u ishrani. Dobar primer je bilo delovanje duvanskog dima na pluće koji zbog mnogih oksidativnih materija izaziva oksidativni stres pluća a likopen koji se nalazi u paradajzu i soku od paradajza je dobar primer prirodnog antioksidansa koga sadrži hrana.

Prema japanskim naučnicima likopen je bio odgovoran za zaštitni efekat, zbog toga što je dim cigareta zasićen oksidantnim molekulima koji uništavaju tkiva a likopen je snažan antioksidant. Likopen verovatno daje ravnotežu između oksidanata i antioksidanta.

Profesor Richard C. Baybutt sa univerziteta u Kanzasu koji je izvršio slična istraživanja daje drugačije objašnjenje. Sok os paradajza je bogat beta karotenima koji se lako pretvaraju u vitamin A, a životinje hranjene tako da nemaju dovoljno vitamina A razvijaju enfizem i bez izloženosti dimu od cigareta. Jedan od sastojaka dima cigareta – benzopirin izaziva nedostatak vitamina A, što bi bio još jedan veza između nedostatka vitamina A i efizema pluća.

Naravno ova istraživanja nisu primenjena na ljude pa ih treba primiti sa rezervom. U. S. Food and Drug Administration je u skorije vreme objavila da likopen koga ima u crvenom voću i povrću kao što je paradajz, lubenica ne smanjuje rizik od oboljevanja od raka.

S druge strane istraživači sa univerziteta u Hardvardu su izjavili da prema njihovim istraživanjima unošenjem jedne porcije dnevno proizvoda od paradajza može da smanji rizik od srčanih oboljenja za oko 30%.