Spavajte i mršavite: Skinite višak kilograma – čvrstim snom!

Holly Golightly

Zvezdama stalno zavidimo na savršenoj liniji i naporu koji ulažu trenirajući, ali šta ako vam kažemo da se do sjajnog izgleda dolazi preko noći – čvrstim snom?

Ako želite sa smršate, u tome će vam pomoći ‘noćna dijeta’, antidijeta koja ruši sva pravila i oslobađa vas napetosti ali i viška kilograma. Najnovije istraživanje je pokazalo da dobar san pomaže mršavljenju u čak 55% slučajeva.

Evo  5 saveta kako da bolje spavate i lakše smršate:

1. Dobar san, manje kalorija

Ne brojite ovce. Triptopan, amino kiselina koja se nalazi u mesu, se pokazala kao snažan sedativ za spavanje. Naučnici su otkrili da samo 1/4 grama ove kiseline, što je otprilike količina koja se može naći u jednom karabataku ili 100 grama ćuretine, umnogome poboljšava vaš san. A to se automatski odnosi i na gubitak kilograma, jer je otkriveno da su ispitanici koji su dovoljno spavali tokom dana konzumirali 6% manje kalorija. A to je na mesečnom nivou gubitak od oko pola kilograma, što, priznaćete, nije zanemarljivo.

2. Klonite se kuhinje uveče                    

Kasnonoćni post vam može pomoći da izgubite kilograme, čak i ako jedete redovno preko dana. Jedna studija je to dokazala posmatrajući dve grupe miševa tokom sto dana. Jednoj grupi su davali da jede tokom noći i tokom celog dana, dok je druga grupa imala pristup hrani samo osam sati dnevno. Otkriveno je da su miševi u drugoj grupi ostali mršavi, dok su se prvi ugojili iako su unosili istu količinu kalorija dnevno.

(foto: flipboard)
(foto: flipboard)

3. Proteinski šejk pre spavanja

Šejk pre spavanja ubrzava vaš metabolizam i istraživači su otkrili da osobe koje su pre odslaska u krevet unosile 30g proteina imale brži metabolizam ujutru dok još nisu doručkovale. Proteini su više termogenski od ugljenih hidrata, te vaše telo troši više kalorija vareći ih.

4. Namirišite sobu

Određeni mirisi mogu vam izmamiti glad, dok vam drugi suzbijaju apetit. Jedno istraživanje je pokazalo da su subjekti koji su mirisali mentu svaka dva sata pre spavanja izgubili prosečno oko 2,5 kg mesečno. Banana, zelena jabuka ili vanila imaju slične efekte.

5. Spavajte u hladnom

Nova studija pokazuje da ako upalite klimu leti ili smanjite grejanje zimi to će imati veoma povoljan efekat na topljenje masti dok spavamo. Hladnija temperatura sobe povećava topljenje masti koje su nataložene u organizmu i koje čuvaju toplotu tela. Nakon četiri nedelje spavanja u sobi u kojoj je bilo 19 stepeni, ispitanici su smanjili nivo masti u stomaku.

Izvor: Radaronline.com