Šta da uradite kada vas muči nizak pritisak?

Ako krvni pritisak nije uravnotežen, javljaju se problemi. Mnogo češće se govori o tegobama uzrokovanim visokim krvnim pritiskom. Međutim ni nizak krvni pritisak nije nimalo bezazlen. Od njega se ne umire, ali može bitno da naruši kvalitet života. Srećom, ima rešenja!

 

Često ste umorni i iscrpljeni? Nedostaje vam energije i pospani ste? Kad naglo ustanete osećate vrtoglavicu? Slabi ste i muti vam se vid? Imate povremenu nesvesticu? Teško dišete i teško se krećete? Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, verovatno vas muči nizak krvni pritisak, odnosno stanje koje se u medicini naziva hipotenzija.

 

Tegobe uzrokovane niskim pritiskom po pravilu češće pogađaju žene nego muškarce i posebno se intenziviraju u proleće. Naime, zbog naglog porasta temperatura, ali i novog režima ishrane koji dolazi zbog želje za vitkošću, simptomi niskog pritiska mogu da naruše normalno funkcionisanje. Žene koje imaju nizak pritisak ne bi zato trebalo da sprovode stroge dijete jer stanje može dodatno da im se pogorša, posebno za vreme menstruacije i obilnih krvarenja.

 

Simptomi niskog pritiska najčešće nastaju zbog smanjenog dotoka krvi, što znači da do tkiva i organa ne dolaze potrebne količine kiseonika. Rešenje bi dakle bilo poboljšati cirkulaciju krvi. Iako je to moguće učiniti uz pomoć određenih lekova, bilo bi dobro da problem najpre pokušate da rešite prirodnim putem.

 

RAZLIČITI UZROCI

Opšte je poznato da simptomi određenog stanja nestaju uklanjanjem uzroka. Međutim kod niskog pritiska stvari nisu tako jednostavne. Uprkos brojnim istraživanjima još uvek nisu tačno poznati uzroci niskog pritiska. Smatra se da najveću ulogu igra genetsko nasleđe, a vrlo često uzrok može da bude i neuhranjenost. Nizak pritisak mogu da uzrokuju brojna različita stanja poput dehidracije, depresije, bakterijske infekcije, kardiovaskularnih bolesti, obilnih krvarenja kao i zavisnosti od alkohola i nikotina, piše T portal.

 

TEČNOST JE NAJVAŽNIJA

Često osobe koje pate od niskoga pritiska ne unose dovoljne količine tečnosti u organizam, a to je kobna greška. Dakle, prva i osnova stvar koju treba da uradite je da uzimate dovoljne količine tečnosti. Odrasla osoba dnevno bi u organizam trebalo da unese barem dve litre tečnosti. Na prvom mestu je, svakako, voda, ali dobro dođu i čajevi. Preporučuje se zeleni čaj te čajevi od koprive, imele, ruzmarina i gloga. Iako se kod problema s niskim krvnim pritiskom preporučuje i konzumiranje kofeinskih napitaka, s njima ipak ne treba preterivati. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da takvi napici ne pridonose zdravoj regulaciji krvnoga pritiska. Šoljlica kafe ujutru biće sasvim dovoljna.

 

MALI, ALI ČESTI OBROCI

Osobe koje imaju nizak pritisak nikako ne bi trebalo da sprovode stroge dijete jer stanje može da im se pogorša. Nepravilan unos hrane usporava dotok krvi pa se osoba oseća još umornijom i nema energije za normalno svakodnevno funkcionisanje. Takođe, recept nije ni preterano prejedanje. Naime, nakon jednog obilnog obroka pritisak pada što znači da treba voditi računa o količini unesene hrane. Najbolje rešenje je konzumirati više manjih obroka na dan. To će pomoći da pritisak ostane u zdravoj ravnoteži. Osim toga, takav način ishrane doprineće i normalnoj telesnoj težini na duge staze. Dakle, rešenje nije trenutno i brzo mršavljenje jer to kod osoba s niskim krvnim pritiskom pogoršava stanje. Namirnice koje se preporučuju su bademi, đumbir, ruzmarin, ginseng, cvekla, beli luk, peršun, celer, žalfija, kopriva, ren, borovnice, dinja, jagode, limun, spanać, paradajz, rotkvice, kukuruz i krompir. Nastojte da u vašoj prehrani preovladava puno voća i povrća u kombinaciji s ribom, piletinom, integralnim pirinčem, ražom, tofuom i susamom. Za razliku od osoba koje pate od visokog pritiska, osobe s niskim ne bi trebalo da beže od soli jer so podiže pritisak.

 

VEŽBANJE KAO IMPERATIV

Nizak pritisak vrlo često kod osoba izaziva osećaj umora, pospanosti i nedostatka energije. U takvom stanju vrlo je teško praktikovati bilo koju vrstu vežbi. Međutim, vežbanje je neophodno ako želite da dovedete svoj pritisak u ravnotežu i olakšate sebi život. Nikako ne bi trebalo da naglo počnete sa vežbanjem jer to može da izazove potpuno suprotan efekat. Krenite polagano s šetnjama, a s vremenom možete početi i da trčite i to na duže staze. Preporučuju se vežbe poput brzog hodanja, laganog trčanja, plivanja, umerena vožnja bicikle i rolera.

 

REZULTATI NE DOLAZE PREKO NOĆI

Osobe koje muči nizak pritsak vrlo često zbog neprijatne situacije traže rešenja koja će im pomoći u vrlo kratkom roku. Nema čarobnog štapića koji će jednostavno odneti simptome. Samo postupne promene životnih navika poput navedenih daće dugoročne rezultate. Iako osobe s niskim pritiskom dokazano žive duže, ipak nije prijatno živeti sa simptomima koji se povremeno javljaju. Kako biste poboljšali svoj kvalitet života, pripazite na unos hrane i tečnosti pa učinite vežbe sastavnim delom svoje svakodnevnice. Rezultati neće izostati, a vi ćete se osećati bolje i odmornije.