Šta je hromoterapija i kako boje leče

lečenje bojama

Lekovita moć boja poznata je u gotovo svim starim istočnjačkim kulturama. Hromoterapija se tako već nekoliko hiljada godina koristi u ajurvedskoj medicini. Puno pre nego što je slavni Isak Njutn otkrio da boje nastaju prelamanjem bele svetlosti kroz prizmu.

Šta omiljene boje govore o nama i kako nam dugin spektar može pomoći u održavanju dobrog zdravlja i postizanju uspeha? Na koji način hromoterapija uspostavlja psihofizičku ravnotežu i za šta je sve dobra? Odgovore na sva pitanja potražite u nastavku članka…

Šta se sve postiže hromoterapijom

Boje najčešće biramo podsvesno, u skladu sa svojom ličnošću i raspoloženjem. Međutim, one nam isto tako mogu pomoći u rešavanju nekog određenog zdravstvenog ili drugog problema. Posredi je vrlo moćan alat koji može i te kako izbalansirati naš organizam.

Prema ajurvedi, osnovne boje svetlosnog spektra povezane su sa sedam energetskih centara (čakri). One su raspoređene duž kičmenog stuba. Kako je energetski disbalans među čakrama uzrok većine oboljenja, boje se koriste zarad uspostavljanja ravnoteže i vraćanja vitalnosti organizmu.

Stoga se i danas hromoterapija koristi kao alternativna medicinska metoda. Najčešće podrazumeva usmeravanje obojene svetlosti na obolele delove, ili pak izlaganje tela određenoj boji.

Zloupotreba boja u marketingu

Poznat je i psihološki uticaj boja na nas, te način kako iste deluju na našu podsvest. Ovo često zloupotrebljavaju marketinški stručnjaci kako bi nas naveli na kupovinu njihovih proizvoda.

Neretko nam plasiraju prozračne boje (bela, svetlozelena, svetloplava) u reklamama za različite deterdžente. Upravo njih podsvesno povezujemo sa svežinom i čistoćom.

šta je hromoterapija

Crvena boja budi emocije i ubrzava cirkulaciju

Crvena boja se povezuje sa prvom, baznom čakrom, koja kontroliše kičmu, kukove i noge. Smatra se kako donosi toplinu i vitalnost, pa je zbog toga dobra za obnavljanje energije. Takođe ubrzava oporavak od telesnog umora i prehlade.

Dejstvo joj je višestruko jer crvena stimuliše čula te podstiče seksualnost. Odlična je dopuna u lečenju srčanih oboljenja, anemije, kožnih bolesti, loše cirkulacije, nedostatka apetita i impotencije.

Hromoterapija crvenom bojom se ne sme koristiti u tretmanima kancera jer pospešuje umnožavam jer pospešuje umnožavanje ćelija. Ponekad može delovati prestimulativno i generisati agresivnost i bes.

Ako inače volite crvenu boju: Živite punim plućima, skloni ste riziku i impulsivnim reakcijama. Veoma ste društveni, dobronamerni i srdačni, ali težite dominaciji i ne podnosite suprotstavljanje.

Averzija prema crvenoj boji ukazuje na skrivene strahove.

Narandžasta boja za dobro raspoloženje i kreativnost

Šta nam kaže hromoterapija: Druga, sakralna čakra, koja se povezuje s ovom bojom, kontroliše bubrege, mokraćni sistem i reproduktivne organe.Narandžasta pozitivno utiče na ove delove organizma.

Korisna je i u terapiji štitnjače, dijabetesa, bolesti pluća, poremećaja cirkulacije, akni, kod depresije. Osim toga, pospešuje laktaciju, umanjuje napetost, stimuliše kreativno mišljenje i budi entuzijazam.

Ako volite narandžastu boju: Imate snažnu volju, druželjubivi ste i osećajni. Veliki ste hedonista, racionalni ste i veseli, ali se ne odričete lako svojih ciljeva. Takođe, obožavate biti u centru pažnje. Odbojnost prema narandžastoj može ukazivati na potiskivanje seksualnih osećaja.

Žuta pročišćava telo i otklanja strahove

Hromoterapija žutu boju povezuje sa trećom čakrom – solarnim pleksusom. Ona direktno utiče na probavni sistem (želudac, pankreas, jetru, žučnu kesu…).

Odlična je dopuna lečenju bola u mišićima, kamena u žuči, oboljenja želuca, astme i nedostatka apetita. Uz to pročišćava telo i pozitivno utiče na nerve. Poboljšava raspoloženje, podstiče mentalne procese, otklanja strahove i jača odlučnost.

Ako volite žutu boju: Imate snažnu intuiciju i razvijenu samosvest. Volite da vam se drugi dive, optimista ste, nezavisni, vrlo nestrpljivi i ponekad nedosledni. Privlači vas sve što je novo i neobično.

Odbojnost prema žutoj  boji ukazuje na emotivno razočaranje i ogorčenost, sklonost ka racionalizaciji
osećanja i površnim vezama.

Zelena melem za srce i lek za dušu

Za zelenu boju hromoterapija nam potvrđuje sledeće: Korespodnira sa četvtom čakrom, te se povezuje sa srcem, plućima i timusom.

Ima pozitivno dejstvo u slučaju kardiovaskularnih i malignih oboljenja, crevnih parazita, bronhitisa, fistula i crvenila očiju. Pomaže u otklanjanju straha od odnosa, nepoverenja, ljubomore i nesigurnosti, podstiče praštanje i buđenje emocija, saosećanja i druželjubivosti. Ima umirujući uticaj na um i telo.

Ako obožavate zelenu boju: Vrlo ste uporni, vredni i precizni, rado pomažete drugima, čak i na svoju štetu. Dopada vam se uloga vođe, jer volite izdavati naređenja, zbog čega često upadate i u konflikte.

Osobe koje zelena boja iritira imaju potrebu za samostalnošću i stalnim razvojem.

Plava boja leči migrenu i jača volju

Hromoterapija plavu boju povezuje sa petom čakrom. Ona se odnosi na grlo, a utiče i na pluća, uši, usta, ruke. Edvin Babit, u svojoj čuvenoj studiji „Principi boje i svetlosti„, nazvao ju je najjačim anestetikom.

Koristi se u terapiji visokog krvnog pritiska, hroničnog bola, migrene, upale grla, hemoroida, groznice, nesanice, anksioznosti i iritacije kože. Donosi mir i pruža osećaj sigurnosti i uravnoteženosti, ali i tuge. Poboljšava verbalno izražavanje i komunikaciju, stimuliše umetnički izraz i jača volju.

Ako volite plavu boju: Veoma ste emotivni, skloni samoanalizi i maštanju. Težite ravnoteži i harmoniji, verni ste i saosećajni, ali teško podnosite neuspeh, koji je kod vas okidač za depresiju.

Osobe koje plava boja odbija veoma su organizovane, disciplinovane, vredne i ne trpe ograničenja.

Indigo poboljšava vid i pokreće intuiciju

Dejstvo hromoterapije: Šesta čakra, čiji je simbol ova boja, smeštena je na sredinu čela, a povezuje se s očima i donjim delom glave. Indigo jača imunitet i limfni sistem, poboljšava vid, pročišćava telo, pozitivno utiče na hipofizu i nerve, ublažava probleme s kožom. Takođe, pokreće intuiciju i podstiče ideje.

Ukoliko volite indigo boju: Puni ste razumevanja, lako praštate, ali ste pomalo neodlučni. Težite sigurnosti i harmoniji, stalo vam je do mišljenja okoline, a veliki deo energije usmeravate ka partneru i deci.

Ljubiičasta stimuliše pamćenje i duhovnost

Šta nam kaže hromoterapija: Povezana sa sedmom, krunskom čakrom, smeštenom na vrhu glave. Ljubičasta boja blagotvorna je u slučaju duševnih bolesti te problema s pamćenjem i koncentracijom. Pomaže u lečenju melanholije, alkoholizma i bolesti zavisnosti. Uz to, podstiče duhovnost, intuiciju, mudrost i mentalnu snagu.

Ukoliko volite ljubičastu boju: Emotivni ste, imate visoke ideale i ponekad osećate neodoljivu potrebu da pobegnete u svet snova i fantazija. Veliki ste esteta, oko sebe širite harmoniju, ali ste veoma nepoverljivi.

Hromoterapija za podmlađivanje kože

Hromoterapija je sastavni deo kozmetičkih tretmana za podmlađivanje i negu kože. Ona se tom prilikom izlaže svetlosti određene boje.

  • Crveno svetlo: Stimuliše produkciju kolagena i tako usporava starenje, sagoreva masti i ublažava bore.
  • Zeleno svetlo: Eliminiše svetle mrlje, ojačava zidove krvnih sudova (kapilara), ublažava upalne procese na licu, zateže kožu oko očiju, smanjuje podočnjake.
  • Plavo svetlo: Otklanja akne, jača tanku i osetljivu kožu.
  • Žuto svetlo: Stimuliše protok limfe i aktivira ćelije, poboljšava dotok kiseonika, posvetljuje kožu pušača.
    Nošenje žute odeće ili spavanje na žutoj posteljini mogu vam pomoći da očuvate vitalnost i elastičnost kože kao i da usporite nastanak bora.
  • Indigo plavo svetlo: Ubrzava regeneraciju ćelija, hidrira kožu.
  • Ljubičasto svetlo: Blagotvorno deluje na izuzetno osetljivu kožu.

Kako smršati pomoću hromoterapije?

Poznato je kako boje imaju snažan uticaj na naša raspoloženja. Ukoliko želite smršati pomoću hromoterapije okružite se plavom, ljubičastom ili zelenom bojom.

Plava dokazano umanjuje apetit, stoga bi bilo korisno obojati svoju trpezariju u ovu boju. Takođe standardno bezbojno osvetljenje u frižideru zamenite plavim.