Šta se dešava sa organizmom kada jutarnju kafu zamenite zelenim čajem?

pixabay.com

Zeleni čajevi, koji nastaju tretiranjem listova svežeg čaja na pari ili blagim zagrevanjem, imaju manje kofeina od crnih čajeva ili kafe, ali dovoljno da vam daju dodatni podstrek.

Oni takođe imaju niz drugih zdravstvenih prednosti. Ako tražite način da se ujutro razveselite, ali ste sve nezadovoljniji kafom, prelazak sa kafe na zeleni čaj može biti odlična opcija.

Promene koje se mogu desiti u organizmu nakon prelaska na zeleni čaj, pročitajte u nastavku teksta.

1. Unosićete manje kofeina

Možda ste čuli da čaj sadrži više kofeina nego kafa, ali to je samo pola priče. U svojoj osnovi, listovi čaja sadrže više kofeina od zrna kafe. Međutim, kada se oba skuvaju, količina kofeina u kafi premašuje onu u čaju.

Studija iz 2018. otkrila je da zeleni čaj ima ozbiljna protivupalna svojstva; drugim rečima, sposoban je da smanji nivo zapaljenja

Ako pijete mnogo kafe, možda ćete dobiti glavobolju kada pokušate da smanjite njen unos.

Prelazak sa kafe na zeleni čaj možda neće izazvati sve simptome odvikavanja od kofeina, jer zeleni čaj i dalje sadrži približno 20 do 30 miligrama kofeina po šoljici.

Ako pređete sa veoma jakih duplih espreso kafa na jednu šolju zelenog čaja, možda ćete nakratko osetiti glavobolju, razdražljivost, poteškoće u koncentraciji i nedostatak koncentracije dok se telo ne prilagodi.

2. Mogli biste se osloboditi anksioznosti i poteškoća sa spavanjem

Smanjivanje nivoa kofeina pijenjem zelenog čaja može pomoći u smanjenju anksioznosti i poboljšanju sna, posebno ako ste osetljivi na kofein.

Veći sadržaj kofeina u kafi može negativno uticati na ljude koji su osetljivi na kofein. Oni mogu doživeti anksioznost, nesanicu i srčane efekte poput povećanog broja otkucaja srca ili povišenog krvnog pritiska.

Ako vam ovo zvuči poznato, možda bi bilo vredno smanjiti nivo kofeina prelaskom na zeleni čaj.

Promena bi mogla da pomogne u smanjenju anksioznosti vašeg tela i smanji simptome prekomerne stimulacije kofeina, dok vam i dalje daje dovoljno podsticaja za kofein da biste krenuli ujutru.

3. Unećete više antioksidanata

Zeleni čaj takođe sadrži različita jedinjenja i sastojke koji mogu pomoći našem imunološkom sistemu, boriti se protiv infekcija i smanjiti rizik od bolesti.

Još jedna korist od čaja je velika količina antioksidanata koje sadrži. Dok ih i kafa takođe ima dosta, čaj obično ima veću koncentraciju.

Posebno zeleni čaj ima razne antioksidante za koje se pokazalo da poboljšavaju zdravlje i ima veći sadržaj antioksidanata od kafe.

4. Možete smanjiti upalu

Upala, koja je odgovor imunološkog sistema na pretnje i stres, ključni je faktor u očuvanju vašeg zdravlja. Trajno zapaljenje niskog stepena povezano je sa srčanim oboljenjima, reumatoidnim artritisom, astmom, degenerativnim bolestima i raznim vrstama raka, prema istraživanju objavljenom 2018.

Studija iz 2018. otkrila je da zeleni čaj ima ozbiljna protivupalna svojstva; drugim rečima, sposoban je da smanji nivo zapaljenja, jer stimuliše antiinflamatorne reakcije tela i smiruje imunološki sistem.