Štetne strane uske odeće

Modni trendovi često nalažu da jedva stanemo u svoje odevne predmete. Još ako ne želimo da se pomirimo sa kilogramima, sve je na nama još uže. A sve to može da ima visoku cenu kada je naše zdravlje u pitanju.

Postoji veliki broj povreda, deformacija i upala koje možemo da dobijemo u nastojanju da izgledamo po poslednjoj modi, koja traži tesno i pripijeno.Daily Mail donosi popis mogućih problema s odećom:

Elastične gaćice

Rizici: inkontinencija, žgaravica, hiperventiliranje, napadi panike

Mnoge žene zaklinju se u elastične gaćice, koje stežu stomak i čine da izgleda ravan. Međutim, ta blagodet ima i svoje ne tako ugodne nuspojave. “Elastične gaćice predstavljaju savremenu verzija korseta, a i rizici po zdravlje su isti”, upozoravaju stručnjaci. Pojačani pritisak na donji deo želuca tera kiseline prema gore i to dovodi do žgaravice. Ako se češće ponavlja, može dovesti do upalnih procesa i u drastičnim slučajevima do raka jednjaka.

Takođe, dok vam gumena tkanina pritiska dijafragmu, onemogućuje joj normalne pokrete pri disanju, što može uzrokovati hiperventilaciju, napade panike i inkontinenciju (nekontrolisano mokrenje).

Uske farmerke

Rizici: bolovi u nozi, žgaravica, hernija

Uske moderne farmerke mogu da dovedu do šepanja. Studija objavljena u žurnalu “Canadian Medical Association” pokazala je da nošenje (pre)tesnih pantalona može uzrokovati ukočenje ili bol u živcu koji se proteže od butine do karlice. Žene koje su odustale od pripijenih modela i zamenile ih udobnijima, uočile su da su simptomi nestali za četiri do šest nedelja.

Gojazni muškarci koji su se odlučili za uske pantalone mogu tako navući abdominalnu herniju (kilu).

Doktor Oktavio Besa, gastroenterolog na Univerzitetu Stanford upozorava da je 80 odsto pacijenata koji se žale na bol u abdomenu ili žgaravicu nakon obroka nosilo farmerke koje su nekoliko centimetara uže od njihovog struka, stoga kaiš treba postaviti tačno iznad bokova, kako ne bi pritiskao želudac.

Kravate i kragne

Rizici: glaukom, glavobolje, vrtoglavice, bol u ramenima

Preuske kragne i prejako stisnute kravate mogu uzrokovati ozbiljna oboljenja očiju, tvrdi se u studiji koju je objavio “British Journal of Ophthalmology”. Oni pritiskaju venu u vratu, što dovodi do toga da ona pojačava pritisak u očima, usled čega one natiču. Povećani pritisak jedan je od glavnih uzročnika glaukoma, bolesti usled koje se sužava vidno polje.Britanska istraživanja pokazuju da sedam od deset muškaraca kupuje košulje s preuskom kragnom, verovatno se ne mireći sa povećanom telesnom masom koju donose srednje godine. To može smanjiti dotok krvi u mozak, a to uzrokuje glavobolje, vrtoglavice, pojačani pritisak u leđima i ramenima.

Cipele

Rizici: gljivične infekcije stopala, deformacije nožnih prstiju

Halux valgus naziv je za najčešću deformaciju stopala u kojoj se palac “zakrivljuje” u stranu pa u visini korena palca s unutrašnje strane stopala nastaje izbočina. Ovo je bolest savremene civilizacije, jer u zajednicama koje ne poznaju cipele ona ne postoji. Iako se može naslediti, obično je uzrokovana dugim godinama stiskanja stopala u neprikladnim cipelama.