Što je vertikalna heteroforija? Simptomi, uzroci i vježbe

Očna bolest imena vertikalna heteroforija  jedan je od čestih poremećaja binokularnog vida koji može dovesti do trajno pogrešnog poravnanja očiju. Ovaj se poremećaj razvija kod takve osobe koja kontinuirano pretjerano koristi mišiće oka kako bi stvorila oštru i jasnu sliku.

vertikalna heteroforija

Oči dovršavaju zamršene zadatke hvatajući svaki detalj stvari koje promatramo, a zatim te detalje šalju odmah i neovisno u naš mozak. Ali da biste obavljali ove zamršene zadatke, vaše oči moraju ispravno raditi. Kad vaše oči prestanu raditi ispravno, vid se dvostruko zamućuje, što znači da je razvijen binokularni poremećaj vida.

Optical Express

Poremećaj binokularnog vida najčešća je vrsta očnih poremećaja kod kojih se oči ne mogu točno poravnati. Ovaj se poremećaj razvija kod takve osobe koja kontinuirano pokušava preusmjeriti očne mišiće kako bi uklonila zamućenost i dvovid.

Što je vertikalna heteroforija?

Vertikalna heteroforija vrsta je binokularnog poremećaja vida, koja je uzrokovana neusklađenošću očnih mišića u vertikalnoj ravnini. Ova neusklađenost uzrokuje stres i opterećenje vaših očnih mišića. Kad se ovi očni mišići toliko naprežu, počinju drhtati, a taj osjećaj podrhtavanja uzrokuje da ljudi osjećaju vrtoglavicu.

Kad se ovi očni mišići trude ponovno spojiti te slike, to uzrokuje glavobolju. Oči su dizajnirane da istovremeno rade zajedno, ali nakon ovog poremećaja primijetit ćete malu razliku u vidu vaših očiju. Zbog ove razlike vaše oči neće moći stvoriti jasnu i fokusiranu sliku.

Simptomi vertikalne heteroforije

Uobičajeni simptomi vertikalne heteroforije uključuju vrtoglavicu i glavobolju.

Glavobolja i vrtoglavica pojavljuju se kada:

  • Brzo ili odmah ustanete iz sjedećeg položaja.
  • Nakon savijanja se brzo ispravite.
  • Brzo premještate glavu s jedne na drugu stranu.
  • Vaš se automobil ili drugo vozilo okreće u krug.
  • Vi ste u automobilu koji vozi velikom brzinom.
  • Osim ovih okidača, možete iskusiti i bolove u vratu i leđima, mučninu, tjeskobu i sl.

vertikalna heteroforija

Uzroci vertikalne heteroforije

Najčešći uzrok vertikalne heteroforije je potres mozga, moždani udar, neurološki poremećaj ili druge traumatične ozljede mozga. Oči dobivaju oprečne signale iz mozga, ali nakon bilo kakve traumatične ozljede mozga, oči se okreću iz ispravnog položaja u neispravan položaj koji dovodi do vertikalne heteroforije. Osim toga, također ova bolest je obično prisutna od rođenja i može se pojaviti u obiteljima.

Test vertikalne heteroforije

Ova vrsta poremećaja binokularnog vida otkriva se testom koji se provodi kako bi se vaše oči uklopile u odgovarajuće naočale ili kontaktne leće. Neuro vizualni pregled koristi se za testiranje ovog poremećaja oka, što uključuje nekoliko sati postupka koji koristi najsuvremeniju opremu za mjerenje malih neravnina u vašim očima.

Vježba za vertikalnu heteroforiju

Ne postoje  specifične vježbe povezane s ovim poremećajem, ali kako biste poboljšali svoj cjelokupni vid i, kako biste smanjili učinak poremećaja binokularnog vida, možete raditi ove vježbe za oči navedene u nastavku:

Terapija olovkom:

Cilj ove vježbe je ispraviti ili smanjiti poremećaj binokularnog vida. Ova terapija započinje držanjem olovke na dohvat ruke. Nakon toga tu olovku morate približiti nosu, imajući jasan fokus. Nastavite tako dok se olovka ne počne prikazivati ​​kao dvostruka slika.

Odmor za vid:

Ova je tehnika posebno namijenjena osobama koje dulje vrijeme rade na računalu. Trebali bi se pridržavati ovog pravila 20/20/20, koje kaže da odmorite oči 20 sekundi nakon 20 minuta korištenja računala dok gledate u bilo koji objekt udaljen 20 metara od vas.

Vertikalna heteroforija i liječenje

Prisutni tretman za ispravljanje ovog poremećaja uključuje jedinstvene naočale s prizmom, kontaktne leće ili višefokalne kontaktne leće koje omogućuju okretanje očiju u položaj u kojem im je ugodno. Ovaj tretman ublažava stres i naprezanje mišića oka. Nakon nošenja tako jedinstvenih naočala uklanjaju se glavobolja i vrtoglavica.

Read More