Sunčane naočale s dioptrijom – jesu li dobra ideja i kako će vam pomoći?

Nosite dioptrijske naočale i očajavate jer ne možete nositi sunčane naočale? Jeste li sigurni? Sunčane naočale s dioptrijom oslobodit će vas muka po dioptriji i sunčanim naočalama.

Danas nošenje dioptrijskih naočala nije prepreka nošenju i sunčanih naočala – u postojeće ili nove okvire samo se ugrade dioptrijske sunčane leće.

sunčane naočale s dioptrijom

Optical Express

Sunčane naočale s dioptrijom su dobra ideja čak i za one koji nose kontaktne leće – puno je praktičnije nositi sunčane naočale na plaži, nego leće i još se uz leće boriti s pijeskom, vjetrom i vodom.

Tijekom ljeta je posebno jaka refleksija UV zraka od površine mora, pijeska i šljunka tj. tijekom boravka i uživanja na moru.

Na nadmorskim visinama od 2000 m i višima, jačina UV zračenje je dvostruko veća nego na razini mora pa su izletnici, planinari i osobe koje rade u takvom okolišu pojačano izložene tim zrakama.

Ni plivanje s lećama nije najpametnija odluka zbog raznih upala, koje mogu uzrokovati razni mikroorganizmi. Sunčane naočale s dioptrijom su ponekad bolji izbor od leća.

Nemojte zaboraviti ni na okvire svojih novih sunčanih naočala s dioptrijom – naočale vam trebaju biti udobne, ne smiju pritiskati uši ili nos.

Okvir bi trebao biti što bliže licu, ali da trepavice ne dodiruju leće. Za bolju zaštitu od sunca birajte zavijene okvire naočala.

Sunčane naočale s dioptrijom – kakve okvire odabrati?

Ovalno lice

Ovo je pravilni oblik lica, kojem odgovaraju skoro svi modeli i mogu nositi skoro sve – ekscentrični oblici i boje, poput zvijezda, ali i klasični četvrtasti okviri sa zaobljenim kutevima.

Trokutasto lice

Ovo lice odlikuje uska brada i šire čelo, te najbolje nosi mačkaste okvire.

Duguljasto lice

Oni s duguljastim licem mogu si priuštiti vrlo upečatljive boje okvira, a najbolje im pristaju okrugli ili okviri u obliku kvadrata.

Okruglo lice

Na okruglom licu izvrsno stoje duži i tanji okviri, ili samo malo širi od najšireg dijela lica – kockasti okviri, zaobljeni na krajevima.

Pročitajte sljedeće:

Saznajte kako zaštititi oči od sunca.

Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Read More