Sve o piluli za dan posle

Pilula za dan posle služi kao zaštita od neželjene trudnoće najkasnije tri dana posle odnosa. Međutim, ne smete je koristiti kao zamenu za redovnu kontracepciju, već samo kao dopunu, upozoravaju lekari.

Neželjenu trudnoću možete da sprečite čak i ako ste imali nezaštićen seksualni odnos, to jest ukoliko ste zaboravili da popijete redovnu kontraceptivnu pilulu ili vam je kondom spao ili pukao. Rešenje za ovakve situacije predstavlja postkoitalna kontracepcija ili pilula za dan posle, koja se koristi u prvim satima i danima posle nezaštićenog odnosa.

Dopuna kontracepciji

Ovu pilulu, objašnjava dr Katarina Sedlecki, načelnica Republičkog centra za planiranje porodice pri Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan čupić“, ne smete da koristite kao zamenu za redovnu kontracepciju niti za planiranje porodice. Služi jedino kao dopuna redovnoj kontracepciji.
Pilula se koristi jednokratno, najbolje u što kraćem roku nakon seksualnog odnosa. Da bi pilula bila efikasna, mora da se uzme najkasnije trećeg dana nakon nezaštićenog odnosa, koliko je maksimalno potrebno da bi jajna ćelija stigla do materične šupljine. Zato je važno da se pilula popije na vreme kako bi mogla da spreči začeće – objašnjava dr Sedlecki.

Ne koristite je često

Pilula za dan posle dosta je efikasna pošto se njenom primenom može sprečiti oko četiri petine neželjenih „slučajnih” trudnoća. Nakon uzimanja pilule ponekad dolazi do vanrednog krvarenja ili kašnjenja menstruacije do sedam dana. Lekari naglašavaju da pilula ne sme da se koristi često, najviše dva puta godišnje i da žena pre upotrebe treba da se konsultuje s ginekologom. Po završetku sledeće menstruacije, i ako ciklus izostane, trebalo bi obavezno otići na pregled kod lekara.
Kao mogući neželjeni efekti ove pilule mogu da se jave mučnina, glavobolja, promena raspoloženja, pa i povraćanje. Ukoliko do povraćanja dođe sat vremena od oduzimanja pilule, onda treba popiti još jednu.

Nova pilula u prodaji

Osim pilule „postinor”, koja je najza­stupljenija kod nas, na našem tržištu nedavno se pojavila nova pilula za urgentnu kontracepciju „eskapel afterseks“ (escapelle aftersex) poznate mađarske farmaceutske kompanije „Rihter gedeon“ (Richter Gedeon). Prodaje se u većini apoteka, i to bez lekarskog recepta, i uzima se, kao i ostale pilule za ovu namenu, najkasnije 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Što se ranije uzme, manja je šansa da dođe do neželjene trudnoće.
Pilula „eskapel afterseks“ deluje slično kao i pilule za redovnu oralnu kontracepciju, što znači da može da spreči ovulaciju, kao i usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu.
Važno je napomenuti da ova pilula ne može da prekine postojeću trudnoću. To je bitna informacija ženama koje su je koristile a nisu znale da su trudne ne treba da strahuju za plod – naglašava dr Sedlecki.

Mirni na odmoru

Tokom letnjeg perioda mnoge devojke uzimaju pilule za odlaganje menstruacije kako bi na moru mogle u potpunosti da uživaju u kupanju i sunčanju.

Upotrebu ovih pilula treba planirati s ginekologom pre odlaska na odmor. Najbolje je da se s pilulama počne prvog dana menstruacije i da se odmah, bez pauze, nastavi s narednim pakovanjem. Zaštita od trudnoće počinje od prve uzete tablete i traje tokom celog perioda njihovog korišćenja – kaže dr Katarina Sedlecki.

Menstruacija može da se odloži i progesteronskim preparatima, sa čijom upotrebom treba početi nekoliko dana pre termina očekivane menstruacije, a zatim nastaviti s upotrebom do povratka s letovanja, obično 10–15 dana. Naravno, i o tome se treba dogovoriti s ginekologom.