Trikovi za bolji san tokom vrelih letnjih dana

Pixabay.com

Sigurno znate onaj osećaj kada se prevrćete po krevetu jer vrućina i vlaga otežavaju spavanje i miran san. Ili se možda budite obliveni znojem?

Ovo su jednostavni saveti koji će vam pomoći da bolje spavate tokom toplih letnih noći.

Odlučite se za letnji jorgan

Većina ljudi radije spava sa nekom vrstom pokrivača, bilo da je reč o letnjem jorganu ili najjednostavnijem prekrivaču. Ako se temperatura u vašoj spavaćoj sobi menja zavisno od vremena, preporučujemo vam da koristite dva različita jorgana – jedan topliji, za zimu i jedan hladan i lagan za leto. To će vam omogućiti prijatniji i zdraviji san.

Izaberite posteljinu koja vas hladi

Pri odabiru posteljine potrebno je uzeti u obzir nekoliko stvari. Prvo, proverite da li je vaša posteljina izrađena od 100 posto pamuka ili drugog prozračnog, prirodnog materijala. Posteljina od poliesterskih vlakana ili mešavine poliesterskih vlakana samo će vas zagrejati.

Popijte nešto hladno pre spavanja

Neposredno pre spavanja popijte nešto hladno jer će i to pomoći u hlađenju tela. Međutim, nemojte piti toliko da morate da ustajete i trčite do toaleta tokom noći. Izbegavajte alkohol jer alkohol stvara nekoherentan san i podstiče znojenje.

Navucite zavese

Pobrinite se da vaša spavaća soba bude što hladnija tokom dana. Izbegavanje sunčeve svetlosti u spavaćoj sobi pomoći će da vaš prostor za spavanje ostane hladan, čak i tokom vrlo vrućih dana. Ujutro navucite zavese i ne otvarajte ih dok ne odete u krevet.

Pustite svež vazduh unutra

Temperaturu u spavaćoj sobi možete održavati niskom tako što ćete osigurati dobru ventilaciju i puštati svež vazduh u prostoriju tokom dana. Ako je moguće držati otvoren jedan ili dva prozora kroz vaš dom tokom noći, to bi takođe pomoglo u održavanju niže temperature. Ako to nije dovoljno, razmislite o ventilatoru.

Read More