Trikovi za preživljavanje vrućih ljetnih noći

Svi smo bili u toj situaciji – prevrćući se u krevetu, boreći se s plahtama koje su se praktički zalijepile za naše tijelo. Osjećaj nije ugodan. Malo je stvari gore pokušaja spavanja ili odmaranja u nevjerojatno vrućoj sobi. No, previsoke temperature su neizbježne za većinu nas tijekom ljetnih mjeseci. Stoga, kako ohladiti sobu bez klimatizacijskog uređaja? Moguće je. Nekoliko brzih trikova mogu učiniti razliku od besanih noći do blaženog sna.

Život bez klimatizacijskog uređaja čini se nemogućim, no starije generacije su preživjele. Slijedi nekoliko savjeta kako se rashladiti tijekom vrućih ljetnih noći:

Izaberite pamuk

Optical Express

Sačuvajte saten, svilu ili poliester za hladnije noći. Svijetle pamučne plahte su prozračne te odlične za protok zraka u sobi.

Koristite zamrzivač

Držite plahte u hladnjaku ili zamrzivaču nekoliko minuta prije spavanja. Preporučuje se staviti ih u plastične vrećice.

Koristite termofor

Možete ga koristiti za vrijeme bilo kojeg godišnjeg doba. Zimi ga napunite toplom vodom,  a ljeti ga ohladite u zamrživaču i koristite za hlađenje.

Budite kreativni

Koristite fen kako biste rashladili prostor.

Spavajte kao Egipćanin

Takozvana ‘egipatska metoda’ podrazumijeva natapanje plahte ili ručnika u hladnoj vodi. Preporuča se stavljanje hladne plahte na suh ručnik kako biste izbjegli natapanje madraca.

Opustite se

Manje je definitivno više, pogotovo kada se radi o ljetnim pidžamama. Odaberite laganu, mekanu pamučnu majicu te kratke hlačice ili donje rublje. Biti u potpunosti gol tijekom ljetnih vrućina je (začuđujuće) kontroverzno. Neki ljudi vjeruju kako ih ovaj način hladi, dok ostali tvrde da se znoj zadržava na tijelu umjesto da ga upije tkanina. Ostavit ćemo vam da procijenite sami.

DIY

Napravite DIY klimatizacisjki uređaj pozicionirajući plitku tavu ili zdjelu punu leda ispred ventilatora. Zrak će pokupiti hladnu vodu s ledene površine kako se topi, stvarajući ledenu maglicu.

Kreirajte unakrsni vjetar

Pozicionirajte ventilator preko puta prozora, tako da zrak izvana i ventilator stvore hladan zrak.

Rashladite se

Kako biste se brzinski rashladili, nanesite led ili hladne obloge na zapešća, vrat, koljena, prepone, gležnjeve te iza koljena.

✅ Budite vuk samotnjak

Biti sam/a u krevetu je mnogo ugodnije nego stiskanje uz nekoga. Maženje s partnerom povećava tjelesnu temperaturu, čineći krevet ljepljivim i znojnim.

Oslobodite unutarnjeg Tarzana

Objesite mrežu za spavanje ili namjestite jednostavnu ležaljku. Obje vrste su otvorene s obje strane, što povećava protok zraka.

Pijte dovoljno vode

Hidratizirajte se pijući čašu vode prije spavanja. Prevrtanje i znojenje po noći mogu uzrokovati dehidraciju, stoga se opskrbite vodom.

Rashladite se

Hladan tuš poprima sasvim novo značenje ljeti. Tuširanje pod mlazom hladne vode snižava tjelesnu temperaturu te ispire znoj, tako da se možete osjećati i rashlađeno i čisto.

Ostanite dolje

Topli zrak se diže u visine, tako da namjestite ležaj što je moguće bliže podu. Možete premjestiti madrac s kreveta na pod. Ako živite u kući s više katova, spavajte u prizemlju ili u podrumu.

Isključite svjetla

Žarulje zagrijavaju prostor. Na sreću, ljeti je dan dug. Iskoristite prirodnu svjetlost što je više moguće te čuvajte sobe hladnima nakon što se smrači, ne paleći svjetlo.

Mokre plahte

Ohladite cijelu sobu na način da jednostavno objesite mokru plahtu ispred otvorenog prozora. Temperatura sobe će se brzo ohladiti.

Maknite se od pećnice

Ljeto nije vrijeme za tešku hranu. Umjesto toga, jedite osvježavajuće salate i izbjegnite nakupljanje još više topline u kući. Ako ste željni vruće hrane, radije odaberite roštiljanje umjesto pećnice. Zamijenite obilne obroke manjima i laganijima, koji su lakše probavljivi. Tijelo proizvodi više topline nakon sočnog odreska nego porcije voća i povrća.

Ohladite noge

Nožni prsti su veoma osjetljivi na temperaturu. Ohladite cijelo tijelo natapajući stopala u hladnoj vodi.

Isključite se noću

Doslovno, isključite sve elektroničke uređaje. Ako i nisu upaljeni, oni isijavaju toplinu. Smanjite toplinu u sobi što je više moguće tako da ih u potpunosti iskopčate dok ih ne koristite.

Read More