Umorni ste posle spavanja? Prespavali ste se

Pixabay.com

Usnuli ste oko ponoći, a probudili se oko deset sati, ali osećate se neispavano. Nemački stručnjak za san i spavanje dr Ingo Fietze potvrđuje da ste, ako je reč o zdravu snu, verovatno spavali previše.

Fietze, direktor Interdisciplinarnog centra za medicinu spavanja u berlinskoj bolnici Charite, kaže da deset sati sna u nekim situacijama ne mora da bude previše i da neće nužno rezultirati umorom tokom dana.

– Trebalo bi da spavate onoliko dugo koliko to vaš organizam traži – rekao je, upozorivši da ljudi često čine pogrešku kada nakon sedmosatnog ili osmosatnog okrepljujućeg sna ostanu još malo u krevetu, „okrenu se drugu stranu“ i nastave dalje da spavaju.

– Organizam ne tone ponovno u duboki san – objašnjava Fietze, tvrdeći da dodatna dva sata osobu neće osvežiti, već će se ona naprotiv, nakon buđenja osećati još umornijom.

– To je kao da kratko popodnevno spavanje „obavite“ u pogrešno vreme ili da tokom poslepodnevne dremke spavate nekoliko sati – istakao je doktor.

– Ako ste se nakon sedmosatnog ili osmosatnog spavanja probudili osveženi i odmorni – brzo van iz kreveta – poručuje dr Fietze.