„Vakcina Bionteka i Fajzera efikasna u preko 90 odsto slučajeva“

Pixabay

Vakcina protiv Covida 19, koju su razvili američki „Fajzer“ i nemački „Biontek“, tokom testova se pokazala efikasnom u više od 90 odsto slučajeva, što je veliki proboj koji bi mogao da ih učini dostupnim za upotrebu do kraja godine, piše Fajnenšel tajms.

Studija je pokazala da su 94 učesnika koji su primili vakcinu u završnoj, trećoj fazi, od dve doze zaštićena od bolesti 28 dana nakon što su je primili.

„Za mene je ovo najbolji mogući ishod“, rekao je Ugur Sahin, suosnivač i izvršni direktor „Bionteka“, dok je šef američkog „Fajzera“ Albert Burla rekao da je to „sjajan dan za nauku i čovečanstvo“.

Sahin je naveo da će lek biti dostavljen vlastima na hitno odobrenje u roku od nekoliko nedelja.

Rezultati daleko premašuju kriterijume američke Uprave za hranu i lekove za odobravanje vakcine, koja nalaže efikasnost od najmanje 50 odsto u kontrolisanim ispitivanjima.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna.

„Fajzer i „Biontek“ saopštili su da bi do 50 miliona doza vakcine moglo da se proizvede ove godine, a dodatnih 1,3 milijarde doza 2021.

Kako navodi Fajnenšel tajms, SAD su obezbedile porudžbine za sto miliona doza, sa opcijom da nabave još 500.000.000, dok Velika Britanija ima dogovor o nabavci trideset miliona doza.

EU je u pregovorima za isporuku dvesta miliona doza.