Vaši bubrezi vas na bolest upozoravaju na razne načine – pročitajte koji su najčešći

Vaši bubrezi vas na bolest upozoravaju na razne načine – pročitajte koji su najčešći

Posted by: Aura Redakcija

in BOLESTI, SIGNALI TIJELA

Bubrezi funkcionušu kao filteri koji naša tijela čuvaju i čiste od toksina. Ovaj proces pomaže vašem organizmu da izbalansira nivou natrijuma, kalija, fosfora i kiseline u krvi.

Naši bubrezi nikada ne prestaju sa radom, kako po danu tako i po noći. Kao i kod većine organa, i bubrezi nekada neće raditi kako treba jer su preopterećeni prekomjernom upotrebom lijekova, konzervansa i umjetnom hranom. Pretjerana izloženost proizvodima ili okruženju koje je bogato hemikalijama takođe doprinose propadanju bubrega, a bubreg koji nije sposoban da filtrira toksine će polako početi da se gasi, što će na kraju rezultirati razvijem opasnih bolesti.

Pročitajte pet znakova kojima vam vaše tijelo pokušava dati do znanja da je u organizmu nalazi previše toksina:

Promjena boje urina

Urin je produkt rada bubrega i ukoliko primjetite promjenu boje ili vam se iznenada pojavi želja za učestalim mokrenjem, trebate biti veoma oprezni. Tamno žuti urin nije dobar znak, a boje urina zbog kojih biste se trebali dobro zabrinuti su smeđa, roza, narandžasta, crna, pa čak i crvena.

U onim ozbiljnijim slučajevima, učestalo mokrenje će vas mučiti nekoliko puta tokom noći, a ukoliko primjetite da vam je urin crvenkast ili se pjeni, u pitanju je infekcija i trebate odmah posjetiti doktora.

Oteklo lice, noge i zglobovi

Kada mokrimo, iz organizma se izbacuje natrijum. Ukoliko ne urinirate redovno natrij će se miješati sa stanicama krvi što uzrokuje oticanju lica, nogu i zglobova.

Ovaj poremećaj možete testirati tako što ćete vrhom prsta pritisnuti obraz ili list noge i ako se udubljenje u koži zadrži kao na spužvi, to je jasan znak da u tijelu imate opasne količine natrijuma.

Osip na koži

Koža koja vas svrbi ili je oboljela od osipa može biti jasan pokazatelj slabih bubrega. Ukoliko u zadnje vrijeme primjećujete da vam je koža veoma osjetljiva ili se probudite sa osipom na licu, znajte da je nivo toksina u vašim bubrezima itekako visok.

Grčevi i bolovi u nogama

Bubrezi takođe čuvaju elektrolite u vašoj krvi, kao što su natrijum i kalijum. Disbalans elektrolita može dovesti do bolnih grčeva u mišićima.

Kamenje u bubrezima i infekcije mogu dovesti do pojave snažne boli u nogama, listovima nogu i donjem dijelu leđa.Ukoliko u ovim dijelovima tijela osjećate neugodu, odmah zatražite pomoć ljekara jer bi čekanje ili ignorisanje simptoma bolensih bubrega moglo biti kobno.l

Broj pregleda:
1.990

bubrezi 2021-08-19
Aura Redakcija