Večno mlade ruke

Koliko su izložene pogledu, ruke simbol bliskosti i kontakta među ljudima, isto tako su prve na udaru brojnih štetnih supstanci sa kojima dolazimo u kontak, ali i prvih znakova starenja te je redovna nega koja će da čuva njihovu lepotu i mekoću neophodna, a kako se to postiže objašnjava Dr Irina Dimura, specijalista dermatologije i estetske medicine iz novosadske ordinacije Mezomodul.

Pamet-i-lepotaVećina nas bi želela da koža na rukama zauvek ostane mlada, nežna i zategnuta. Tokom mladosti retko vodimo računa o njima, obično se zadovoljavamo kremom za ruke, međutim kada počnu da se pojavljuju prve bore, izražajne vene ili pege onda počinje da nas hvata panika. Poslednjih nekoliko godina estetska medicina je toliko napredovala, da nam je ponekada teško odrediti prave godine pripadnica lepšeg pola. Negovano lice, skladno oblikovano telo, savršena frizura, moderna odeća, sve to može da zavara kada su godine u pitanju, ali ruke znaju da odaju, jer se na njima godine prvo primete. Činjenica je da je koža ruku izuzetno tanka, sadrži malo lojnih žlezda, a one su te koje stvaraju lipide koji, opet, stvaraju zaštitni sloj i time štite kožu od gubitka vlage. S druge strane, ruke su, kao i lice, najotvoreniji deo tela, sve vreme izložene uticaju spoljnih faktora, objašnjava naša sagovornica

Kada ruke počinju da stare?

Posle 35. godine, počinje takozvano biološko starenje. Tada dolazi do nepovratnih promena u strukturi kože i narušavanja njenih funkcija, što se prvo odražava na izgled ruku. Nivo estrogena u telu se smanjuje, koža je dehidrirana, umanjuje se sloj masnog tkiva i mišići gube tonus. Kompletnu sliku završavaju ružni debeli venski čvorovi koji se provide kroz tanku kožu. Staračke pege su poseban problem. U početku su to male, tamne tačke, koje su godinama veće po broju i veličini i izgledaju kao žir na hrastu.

Koji su to spoljni faktori koji oštećuju kožu ruku?

Jedan od glavnih neprijatelja mladosti kože ruku je naravno, sunce. Ultraljubičasti zraci uništavaju kolagen, podstiču stvaranje slobodnih radikala, što je glavni uzrok bora i pigmentacije (fleke). Sunčane pege mogu se pojaviti već u 30-toj godini starosti. Ruke su tokom zime izložene uticaju hladnoće i promeni temperature, što štetno deluje na kapilare, mikrocirkulaciju i ishranu kože, tako da ona izgleda suvo, peruta se i isušuje. Ne zaboravite da hemijska sredstva koja koristimo u domaćinstvu za pranje suđa, veša, sredstva za čišćenje kuće, takođe i gelove za tuširanje – svi ti preparati sadrže veliki broj površinski aktivnih supstanci koje oštećuju lipidni omotač kože, što dovodi do gubitka vlage.

Koje se metode najčešće koriste prilikom podmlađivanja kože ruku?

Postoji više metoda za rešavanje problema u zavisnosti od stanja kože, godina pacijenta, stila života, hormonskih poremećaja i drugih otežavajućih faktora (različite bolesti srca, bubrega). Od klasičnih salonskih procedura kao što su enzimski pilinzi, masaže, parafinska pakovanja, aparaturnih metoda (RF, IPL i dr.) do injekcionih metoda koje se koriste u estetskoj medicini, odnosno u ordinacijama. U injekcione metode spadaju: mezoterapija različitim koktelima, biorevitalizacija nemodifikovanom hijaluronskom kiselinom i popunjavanje obima filerima na bazi različitih biogelova. Od biogelova najviše se koriste gelovi na bazi hijaluronske kiseline. Hijaluronski fileri omogućavaju da se deluje na sve vrste problema: odlično hidriraju kožu, vraćaju izgubljene obime i podstiču sintezu novog kolagena, a pritom su biorazgradivi i kompatibilni sa tkivom našeg organizma.

Koju vrstu filera vi najviše koristite prilikom injekcione metode?

U našoj ordinaciji koristimo filere od različitih proizvođača, prednost dajemo Croma princess filerima koji mogu da se kombinuju sa drugim filerima od različitih proizvođača, a da pritom ne stvaraju komplikacije. Princess fileri mogu da se koriste na mlađoj koži, dok većina drugih proizvođača preporučuje korišćenje posle 25. godine. Smart tehnologija koja se koristi za proizvodnju filera obezbeđuje popunjavanje svih depresija kože, a da pritom ne dovodi do hiperkorekcije

Možete li da nam opišete samu proceduru injekcione metode?

dr IrinaProcedura je bezbolna i bezbedna. Za ubrizgavanja gela koristi se tupa igla sa okruglim krajem –kanila, koja je bezbednija od obične injekcione igle, jer ne postoji opasnost da se povrede krvni sudovi i okolna tkiva. Procedura se sprovodi tako što se običnom iglom za injekciju pravi otvor na koži, kroz koji se uvlači kanila. Pomoću kanile gel hijaluronske kiseline se ubrizgava pod kožu u količini koja je dovoljna da pokrije izražene vene i da vrati volumen tankoj koži.

Šta se savetuje pacijentima posle tretmana?

U prva 24 sata posle procedure, ne preporučuje se dirati mesto uboda prstima, konzumirati alkohol 7 dana nakon tretmana, ne bi trebalo posećivati solarijum, saunu, bazene i fitnes klubove. Zato što mogu da umanje efekat procedure.

Koliko traje efekat tretmana?

Rezultat traje do 12 meseci i više, sve je individualno.

S obzirom da ste Ruskinja, možete li nam reći, na šta Ruskinje posebno obraćaju pažnju kada je izgled u pitanju?

Naravno veliku ulogu igra i prirodna lepota, ali svaka savremena žena može da potvrdi da održavanje lepote nije tako lako. U Rusiji su žene izuzetno informisane za sve što se tiče procedura namenjih podmlađivanju kože. Već od 25. kreće se sa preventivom da bi se usporilo starenje kože i sačuvao mladalački izgled. Ruskinje izbegavaju korišćenje agresivne šminke kao što je tečni puder. Veliku pažnju posvećuju ishrani, znajući da je to najbitnija stavka za dobar i negovan izgled. Ne postoji velika razlika između žena do i posle 40, šta više neke dame izgledaju negovanije nego mlađe žene. Ja se slažem da treba na vreme krenuti sa preventivom i biti odgovorniji prema svom telu generalno tokom celog života.