Za 2 sekunde proverite da li vam je visok holesterol: Doktorka otkrila test koji je nepogrešiv, a radi se kod kuće

Visok nivo holesterola u krvi može povećati rizik od stanja kao što su angina, visok krvni pritisak i moždani udar. Ukoliko već neko vreme razmišljate da li da testirate svoj nivo holesterola, već sada možete da saznate rezultat. Postoji jednostavan test koji traje nekoliko sekundi i može se uraditi kod kuće.

– Sprovođenje testa potkolenice može vam pomoći da utvrdite da li imate visok nivo holesterola ili čak koronarnu bolest srca zbog povećane količine holesterola – kaže dr Monika Vaserman, poznata britanska lekaraka i dodaje:

– Da biste znali da li imate višak holesterola u telu, nežno pritisnite potkolenicu jednim prstom. Ako postoji vidljivo udubljenje ili rupa na potkolenici, to ukazuje da je nivo holesterola previsok – otkriva ona, ističući da ovaj test pokazuje da je “višak holesterola usporio protok krvi”.

Ostali neobični simptomi se vide i na noktima i stopalima.

– Bledi nokti na nogama i utrnulost nogu i stopala takođe mogu ukazivati na visok nivo holesterola. Naravno, najbolji način da saznate da li imate umeren ili visok nivo holesterola je da uradite test krvi – otkrila je doktorka i dodala:

– Kada imate visok holesterol, možete uočiti ‘arcus senilis’, što predstavlja prsten u oku oko zenice.

Read More