Za šta je sve dobar ananas: Jedite ga ako ste prehlađeni ili imate upalne procese

pixabay.com

Većina nas voli tropsko voće ananas. Međutim, ovo slatko, aromatično voće nije samo ukusno već je i veoma zdravo.

Osim dosta vitamina i minerala, ananas je dobar saveznik u prehladi kao i kod upalnih procesa.

Evo nekoliko razloga zašto je ananas dobar:

Hranljivost: Ananas je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin B6, folate, mangan i bakar. Ovi hranljivi sastojci mogu doprineti zdravoj ishrani.

Podrška imunološkom sistemu: Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, ananas može pomoći u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija kao i u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja srca.

Vitamin C i antioksidanti prisutni u ananasu mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože, podsticanju proizvodnje kolagena i smanjenju znakova starenja.

Konzumiranje ananasa ili svežeg soka od ananasa može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripa, zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu i visokom sadržaju vitamina C.

Probavno zdravlje: Ananas sadrži enzim bromelain koji može pomoći u varenju proteina, olakšavajući probavu i smanjujući nadutost.

Antiinflamatorna svojstva: Bromelain takođe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala u telu.

Zdravlje kostiju: Ananas sadrži mangan, mineral koji je važan za zdravlje kostiju i metabolizam.

Antioksidativna svojstva: Ananas sadrži antioksidante koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Bromelain iz ananasa

Bromelain je enzim koji se nalazi u ananasu i poznat je po svojim brojnim koristima za zdravlje. Bromelain je proteolitički enzim koji se nalazi u soku i pulpi ovog voća, ima izuzetna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i oteklina u telu.

Takođe, bromelain može olakšati varenje proteina, što ga čini korisnim dodatkom kod probavnih problema kao što su nadutost i gasovi.

Ananas je takođe i dobra podrška zdravlju kostiju: Sadrži mangan, mineral koji je važan za zdravlje kostiju i metabolizam, što ga čini korisnim za očuvanje jakih i zdravih kostiju.

Uzmite u obzir da prekomerna konzumacija ananasa može izazvati iritaciju usta ili želudačne probleme kod nekih ljudi, pa je važno konzumirati ga umereno i u skladu sa sopstvenim tolerancijama i zdravstvenim stanjem. Pri korišćenju suplemenata ili koncentrisanih oblika bromelaina, preporučuje se konsultacija sa lekarom kako bi se izbegli neželjeni efekti ili interakcije sa drugim lekovima.

Read More