Zapaljenje krajnika – Tonzilitis

Zapaljenje krajnika je veoma česta infekcija kod dece između 3 i 7 godina mada se javlja i kod odraslih. Krajnici su izgrađeni od linfnih tkiva, stvaraju antitela koja štite gornje disajne puteve od infekcija, nažalost oni su najčešće podložni infekcijama.

Zapaljenje krajnika mogu izazvati bakterije i virusi a najčešće se prenosi kao kapljična infekcija (kijanjem i kašljanjem). Grlobolja najčešće prolazi bez ikakvih lekova.

Bakterijski tonzilitis može da bude prouzrokovan streptokokama (Streptococcus pyogenes), na sreću svega 30% zapaljenja krajnika kod dece je prouzrokovano streptokokama, kod odraslih 10%. Streptokokna infekcija krajnika često ne izaziva nikakve simptome ali su nosioci streptokoka infektivni.

Zapaljenje grla često izazivaju virusi npr. virusi nazeba i gripa, simptomi su mnogo blaži nego kod bakterijske infekcije krajnika.

Glavni simptom zapaljenja grla je grlobolja ali se pored bola u grlu može javiti i uhobolja zbog toga što ih inerviše isti nerv. Bol se pojačava kako krajnici otiču, jako mala deca se često ne žale da ih boli grlo ali mogu da počnu da odbijaju da jedu.

Ostali simptomi mogu da budu: groznica, osećaj malaksalosti, glavobolja, povraćanje. Simptomi su veoma slični kod virusnog i bakterijskog zapaljenja grla ali je često jači bol i veće promene na krajnicima kod bakterijske infekcije.

Obično je potrebno par dana da prođe bakterijsko ili virusno zapaljenje grla, kod bakterijskog su moguće i komplikacije pa lekari često prepisuju antibiotike kako bi ih sprečili.

Komplikacije mogu biti peritonzijalni apcesi koji se javljaju pored krajnika, zapaljenje srednjeg uveta (Otitis media) je vrlo bolna infekcijakoja

Zapaljenje krajnika je lako dijagnostikovati….Otvorite usta i recite aaaa, ipak različite infekcije izazivaju različite vrste infekcije. Epstein-Barr virus naprimer često izaziva majušne crvene tačkice na krajnicima, kod bakterijskih infekcija se često stvaraju male bele ljuspice koje se lako skidaju. Izgled krajnika nije dovoljno pouzdan da se tačno odredi prouzrokovač za šta je potreban bris iz grla. Mononukleoza se dijagnostikuje analizom krvi.

Antibiotici se ne prepisuju kod zapaljenja grla ukoliko se pre toga ne utvrdi da ovu infekciju izazivju bakterije. Ukoliko dete ima često zapaljenje grla utvrđuje se da li ga izaziva streptokok. Ukoliko se često obnavljaju infekcije grla koje ne reaguju na antibiotike može se razmotriti tonziloktomija premda ni jedna operacija nije sasvim bezbedna potrebno je razmotriti njenu neophodnost.

Virusna infekcija krajnika prolazi bez lekova.