Zašto bi trebalo spavati bez odeće?

Pixabay.com

Da li ste ikada spavali potpuno nagi? To bi trebalo da uradite nekoliko puta nedeljno, kako kažu stručnjaci, korisno je za vaše zdravlje.

Do sada ste verovatno već dobro naučili da sve može da utiče na kvalitet sna: od toga s kim spavate, gde spavate, da li je soba provetrena, koliko je zamračena, koja je temperatura u prostoriji i u kojoj odeći spavate.

Neki ljudi kažu da im spavanje bez odeće pomaže da se zagreju, bolje spavaju i pruža im više udobnosti.

Doktorka Mari Horvat kaže da je sve u udobnosti i dobrom spavanju. Prema njenom mišljenju, spavanje bez odeće je poželjno iz više razloga.

Regulacija telesne temperature

Cirkadijalni ritam reguliše ritam spavanja, a može ga poremetiti visoka temperatura. Ako spavate goli, vaše telo može efikasnije da reguliše vašu temperaturu.

Kada vam postane vruće, veća je verovatnoća da ćete promeniti položaj spavanja ili se malo otkriti. Ovo vam može pomoći da brže zaspite i obezbedite kvalitetniji san.

Vaginalne infekcije

Žene koje spavaju nage mogu na ovaj način da spreče javljanje vaginalnih infekcija. Spavanje u uskoj odeći i donjem vešu može da poveća vlažnost oko intimnih delova tela, što može da dovede do infekcija.

Sa širokom odećom ili bez odeće, temperatura tela je niža, pa koža ostaje suva.

Plodnost kod muškaraca

Spavanje bez odeće može da poveća mušku plodnost. Jedno istraživanje je pokazalo da uska odeća povećava temperaturu intimnih područja, što može da smanji broj spermatozoida.

Ako je temperatura niža, spermatozoidi će ostati zdravi i nivo plodnost će biti normalan.

Bliskost s partnerom

Ako vi i vaš partner spavate nagi, bićete povezaniji i privlačniji jedno drugom. Ovo može da smanji nivo stresa i poboljšati vaš seksualni život.

To će dovesti do lučenja oksitocina, hormon sreće, pa će vaš odnos biti još bolji, a kada pogledate partnera, obuzeće vas topla osećanja.

Bolji metabolizam

Spavanje u hladnijoj prostoriji može da poboljša metabolizam, tvrde stručnjaci, a spavanje bez odeće takođe može tome da doprinese, prenosi City Magazine.

Ne zaboravite da provetrite prostoriju neposredno pre spavanja i podesite nižu temperaturu u njoj.