Zašto je važno započeti dan čašom vode?

Pexels

Što jednostavnije, to bolje je fraza koja ponekad važi i za ljudsko zdravlje. Dijetetičarka Bridžit Zajtlin smatra da bi odmah nakon buđenja trebalo da uradimo nešto vrlo jednostavno – da popijemo vodu.

– Voda je veoma važna za naše dobro zdravlje. Našem telu je potrebna, pa je zbog toga moramo redovno unositi – rekla je ona za Well and Good.

Voda ima veliku ulogu kada su u pitanju naše raspoloženje, telesna temperatura, zdravlje kože i razni procesi u organizmu.

Zajtlin preporučuje da pre doručka popijete između 250 i 500 mililiitara vode. Ako vežbate ili je napolju vruće, onda i više.

– Vodu možete da pijete mlaku, vruću, hladnu, sa dodatkom kriške limuna ili limete. Međutim, gaziranu vodu je bolje izbegavati jer zapravo unosite mehuriće vazduha koji mogu dovesti do nadutosti. Takođe, može ostaviti lažan osećaj sitosti – objasnila je ona.

Vodu je dobro piti tokom čitavog dana, ali ujutru posebno.

Povećava budnost i smanjuje mrzovolju

Šoljicu kafe ili čaja ne morate zameniti vodom, ali neka ona bude prvo što ćete popiti ujutro.

– Voda je odlična za mozak. Povećava budnost, smanjuje mrzovolju i zbunjenost – ističe Zajtlin.

Priprema nas za doručak

Neki ljudi kažu da ih čaša vode na prazan želudac razbuđuje.

– Ako ste osoba koja inače nema naviku da doručkuje, nakon što počnete da pijete vodu ujutro, to bi moglo da se promeni – tvrdi dijetetičarka.

Podiže raspoloženje

Kad smo dehidrirani, obično smo hiroviti i razdražljivi. Započinjanje dana čašom vode može nam pomoći da dan počnemo bolje raspoloženi.

Odlična je za kožu

Ako primetite da vam je koža beživotna i suva, to će se promeniti kad počnete da pijete vodu.

– Voda će vam pomoći da vratite zdraviji, mekši i svežiji izgled kože – zaključila je Zajtlin.