Zašto ne treba da jedete za “dvoje” u početku trudnoće

Žene koje dobiju više na težini na samom početku trudnoće imaju veće izglede da rode neuobičajeno velike bebe koje mogu kasnije biti sklone čitavom nizu zdravstvenih problema, pokazalo je novo istraživanje.

Ali porast težine nakon 18. nedelje trudnoće nije bio u vezi s veličinom bebe pri rođenju, kaže dr Ravi Retnakaran iz bolnice Mount Sinai u Torontu, Ontario, koji je vodio istraživanje.

“U trudnoći smo vrlo fokusirani na dobijanje na težini i trudnicama se težina meri na svakom pregledu kako bi se videlo koliko su dobile”, kaže Retnakaran.

“Ranije nije bilo jasno je li trenutak u kojem se dobija na težini važan”, dodao je.

Teško je to proučavati, rekao je, zbog toga što se naučnici tipično oslanjaju na težinu koju je trudnica navela kao onu koju je imala pre trudnoće a koja možda nije tačna.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics, Retnakaran je uključio 1.164 nedavno venčanih žena u regionu Lijang u Kini mereći njihovu težinu pre nego što su zatrudnele, kao i u intervalima tokom trudnoće.

Prosečno je težina žena merena 20 nedelja pre nego što su zatrudnele. Dobitak majke na težini do 14. nedelje trudnoće, te od 14. do 18. nedelje bio je povezan s porođajnom težinom bebe. Prosečno za svaki kilogram koji je žena dobila u ranoj trudnoći porođajna težina njene bebe rasla je 13,6 grama. Za svaki kilogram koji je dobila od 14. do 18. nedelje trudnoće porođajna težina bebe rasla je 26,1 grama. Dobijanje na težini nakon 18. nedelje nije bilo u korelaciji s porođajnom težinom novorođenčeta.

U ranim fazama trudnoće fetus raste sporo, pa se dobijanje na težini uglavnom odnosi na majčino telo.

Preveliki porast kilograma može izložiti fetus višku majčinog “goriva”, poput glukoze i aminokiselina, utičući na razvoj i povećavajući rizik od metaboličkih promena.

Pokušaji da se smanji ženin rizik rađanja velike bebe uticanjem na ishranu i telesnu aktivnost nisu bili uspešni, kaže Retnakaran i to zbog toga što se počinje prekasno da bi donelo rezultate.

“To predstavlja dodatne dokaze da je možda posebno važno imati dobro težinu pre trudnoće”, rekao je.