Zašto se depresija sve češće javlja kod mladih?

Pexels

Depresija polako postaje jedan od vodećih zdravstvenih problema kod mlađe populacije. Ovaj ozbiljan poremećaj mentalnog zdravlja duboko utiče na svaki aspekt života, a takođe može imati fatalni ishod.

Mentalno zdravlje u Srbiji okružuju brojne stigme, stid i sramota da se potraži pomoć, kao i razne zablude zbog kojih su mladi nedovoljno informisani o depresiji i dostupnim terapijama.

Simptomi depresije kod mladih

Depresija kod mladih se u najvećem broju slučajeva prvi put javlja u periodu puberteta. S druge strane, dosta je ređa pojava ove bolesti u ranom detinjstvu.

Simptomi depresije kod adolescenata jednaki su kao i kod odraslih: dolazi do promena u ritmu spavanja, telesnoj težini, bezvoljnosti, beznadežnosti, osećanja umora. Osim toga, simptomi depresije kod mladih su i preovlađujuće nezadovoljstvo, primetna i česta nervoza. Tinejdžeri se neprijateljski ponašaju prema roditeljima, a nisu retki ni napadi besa.

Roditeljima znak za uzbunu mogu biti i novi problemi u školi, kao i ako primete da tinejdžer ne održava ličnu higijenu kao ranije.

Depresija kod mladih praćena je niskim samopouzdanjem i sumornom slikom budućnosti. Mladi koji se bore sa depresijom u opasnosti su da se okrenu zloupotebi psihoaktivnih supstanci, zato je pravovremena i adekvatna reakcija roditelja od presudne važnosti.

Stres i okruženje kao okidači depresije

Svet se danas menja bržim tempom nego ikada, a nagle promene dovode do većeg stresa kod mladih nego u prethodnim generacijama. Stres izaziva depresiju i poremećaje raspoloženja.

Tinejdžeri koji su zbog okoline ili genetskih predispozicija skloniji stresu mogu stoga razviti simptome depresije u zbunjujućem i teškom periodu adolescencije.

Savremeni način života se odlikuje nedostatkom podrške porodice, manjkom fizičke aktivnosti i ličnih susreta, sunčeve svetlosti i većom upotrebom tehnologije. Svi ovi faktori utiču na sve češću pojavu depresije kod mladih.

Ne može se zanemariti ni uticaj životne sredine, kao što je ishrana prepuna brze hrane i povećana izloženost toksinima. Naš užurbani način života, toksini iz okoline i drugi elementi mogu povećati faktore stresa koji doprinose depresiji.

Uticaj društvenih mreža

Jedna od najvećih razlika u životu sadašnjih tinejdžera, u poređenju sa ranijim generacijama, je ta što oni provode mnogo manje vremena povezujući se sa vršnjacima lično, a više vremena povezujući se elektronskim putem, uglavnom putem društvenih mreža.

Takve veze su emotivno manje ispunjujuće i neretko dovode do osećanja izolovanosti i usamljenosti, koja su povezana sa depresijom.

Depresija kod mladih se razvija i zbog manjka samopouzdanja i iskrivljene slike o svom telu. Recimo, društvena mreža Instagram zasniva se uglavnom na imidžu. Najčešće je Instagram ključna platforma zbog koje mladi doživljavaju osećanja anksioznosti, depresije i zabrinutosti zbog izgleda tela.

Jedan od najčešćih uzroka depresije kod tinejdžera je nedostatak sna, koji mogu izazvati ili pogoršati društvene mreže. Istraživanja pokazuju da 60 odsto adolescenata gleda u telefone u poslednjih sat vremena pre spavanja i da u proseku spavaju sat vremena manje od svojih vršnjaka koji ne koriste telefone pre spavanja.

Plavo svetlo sa elektronskih ekrana ometa proces uspavljivanja; povrh toga, provera društvenih mrža nije opuštajuća aktivnost pred spavanje.

Nedostatak zdravih aktivnosti

Depresija kod mladih javlja se i zbog onoga što tinejdžeri ne rade kada nisu vreme na društvenim mrežama. Pre svega se misli na fizičku aktivnost i aktivnosti koje donose osećaj postignuća, poput učenja novih veština i razvijanja talenata.

Ako provodite puno vremena na telefonu, imate manje vremena za aktivnosti koje mogu izgraditi samopouzdanje, osećaj uspešnosti i povezanosti.

Društvene mreže takođe ometaju izvršavanje domaćih zadataka i drugih aktivnosti koje zahtevaju koncentraciju. Postalo je uobičajeno da se tinejdžeri druže sa prijateljima na društvenim mrežama u isto vreme dok uče. Studije pokazuju da to smanjuje učenje i performanse.