Zašto svaki dan treba pojesti bar jednu kašiku meda

Pixabay

Med se zbog svojih lekovitih svojstava u grčkoj mitologiji opisuje kao hrana bogova, Egipćani su ga koristili u kozmetici, dok se u kamenom dobu koristio za sprečavanje raznih bolesti. Znate li za šta je sve dobar med?

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, kao i činjenice da je pun antioksidanata – med je idealan za jačanje imuniteta. Osim toga, antioksidanti u medu povezuju se i sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti.

Još jedno istraživanje pokazalo je da redovna konzumacija meda ograničava povećavanje glukoze u krvi i smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida. Pored toga, holesterol u telu može uticati na bolesti moždanog sistema, zbog čega je važno redovno konzumirati med kako bi održavali nizak nivo holesterola i, samim tim, zaštitili zdravlje mozga.

Znate li da se za kvalitetniji san preporučuje konzumiranje meda pre spavanja? Kombinujte ga sa toplim mlekom ili čajem od kamilice, što će uzrokovati otpuštanje serotonina, koji zatim postaje melatonin (hormon koji poDStiče kvalitetan san) i reguliše ritam spavanja. Pored toga, pomoći će u borbi protiv stresa i kroz obnavljanje ćelijskog antioksidativnog sistema poboljšaće vaše pamćenje.

Zbog svojih antioksidanasa med je idealan za one koji žele da očiste kožu i organizam od toksina. Osim toga, stručnjaci savetuju da za probleme sa kilogramima sve slatkiše zamenite samo medom. Osim što ćete smanjiti želju za slatkim, u organizam ćete uneti mnoštvo nutritivnih karbohidrata – što će biti vrlo korisno za vaše treninge i vežbanje.

Na kraju, ukoliko imate problema sa želucem – konzumirajte med. Naime, glukoza koju sadrži brzo se apsorbuje u krv, što doptinosi opuštanju i smanjivanju psiholoških poremećaja.