Zašto žene žive duže od muškaraca? Odgovor je tako jednostavan

Unsplash
Ilustracija

Doktor je pojednostavio odgovor tako da je stao u jednu jedinu rečenicu.

Doktor Zek Tarner redovni je kolumnista australijskog “Njuza” za koji na vrlo zanimljiv i jednostavan način piše o medicinskim pitanjima koja nam često padnu na pamet. Njegovi odgovori su vrlo pitki i razumljivi pa mu zato čitaoci redovno upućuju pitanja, a jedno od nedavno postavljenih bilo je: “Zašto žene žive duže od muškaraca?”

“Hvala na odličnom i istovremeno filozofskom pitanju. Na prvi pogled se čini kompleksno s mnoštvom faktora i genetskih predispozicija koje treba uzeti u obzir. I ta bi perspektiva bila potpuno tačna, ali moje glavno pravilo kod pisanja kolumne je da sve što više pojednostavim. Tako da ću, radije nego da pišem izveštaj pun medicinskog žargona, pojednostaviti odgovor u jednu jednostavnu rečenicu – žene žive duže od muškaraca jer su iskrenije kada dođu kod doktora.

“Muškarci se skrivaju”…

Prema statistikama australijskog Instituta za zdravstvo, dečak rođen u razdoblju od 2016. do 2018. godine može očekivati ​​da će doživeti 80,7 godina, a devojčica 84,9 godina. Zajedno s činjenicom da će žene verovatnije posetiti lekara nego muškarci, a kada ih posete verovatnije će biti iskrene u vezi sa svojim zdravstvenim problemima – odgovor na vaše pitanje postaje očit.

Veliki je problem sa zdravljem muškaraca i njihovim posetama lekaru taj što se skrivaju. Muškarci smatraju da njihova snaga i zdravlje diktiraju njihovu muževnost. Trećina australijskih muškaraca (37 posto) uskraćuje informacije svojim lekarima.

Jedno istraživanje je otkrilo da čak 72 odsto muškaraca radije obavlja kućne poslove, poput čišćenja toaleta, nego da odu kod lekara. To dovodi do toga da muškarci duže ignorišu zdravstvene probleme, poput kožnih mrlja i ožiljaka, što sve može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Tri problema koje muškarci najčešće ne kažu lekaru

Od 18. godine muškarci bi trebali redovno da rade zdravstvene preglede radi utvrđivanja krvnog pritiska, dijabetesa, holesterola i raka.

Svakako postoje tri uobičajena zdravstvena problema koja će muškarac sakriti od svog lekara”, napisao je doktor u svojoj kolumni. Tri pomenuta zdravstvena problema poređao je tako što je na prvo mesto stavio erektilnu disfunkciju, a zatim gubitak kose i rak prostate.

Za sva je tri slučaja naveo da je muškarcima neprijatno da priznaju da imaju problem i da radije gube san zbog situacije nego da odu kod lekara, što je izrazito važno uraditi na vreme.