Zdravlje očiju povezano je sa zdravljem jetre i unutarnjim organima

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) zdravlje očiju povezano je sa zdravljem jetre, kao i s ostalim unutarnjim organima. Ako to uzmemo u obzir, disbalans nekog od unutarnjih organa može dovesti do pogoršanja vida i bolesti vezanih uz vid.

Neki od organa koji su povezani s očima:

• leće i zjenice s jetrom

• bjeloočnica s plućima

• arterije i vene sa srcem

• gornja vjeđa sa slezenom

• donja vjeđa sa želucem

• rožnica i šarenica s jetrom

slezena i želudac s cirkulacijom u oku

Kao što je navedeno, zdravlje očiju povezano je sa zdravljem jetre, iako biste mogli isprva pomisliti kako su jetra i oči povezani kao mlijeko sa šampanjcem.

Optical Express

Razumijevanje nevidljivog

Zdravlje očiju, pa tako i očne bolesti su povezane s lošim dotokom krvi u jetra, oštećenjima jetre, anemijom ili toksičnosti – a svi oni sprječavaju zdrav protok krvi kroz jetru. Krv iz jetre, vjeruje se, vlaži i njeguje oči. TCM uči kako se ova stanja manifestiraju kada je jetra zagrijana, a ona se povezuje s upalom jetre. Tijelo ne djeluje kao zbroj izoliranih dijelova, već kao dinamičan integrirani živući sustav.

Svaka stanica u tijelu posjeduje receptore za neurotransmitere, tako da je u neku ruku svaka stanica živčana stanica. Ova biološka osviještenost svih stanica u tijelu je vrlo važna za shvaćanje funkcioniranja organizma.

Zdravlje jetre i zdravlje očiju ne može se razdvojiti, iako svi organi imaju nekakvu povezanost sa zdravljem očiju. Kronični očni problemi obično se mogu pratiti do nedostatka krvi u jetri. Dobar primjer je činjenica kako u Kini i holističkoj medicini principi detoksikacije poboljšavaju funkciju jetre, a popratna pojava je poboljšano zdravlje očiju.

Zdravlje očiju i dijabetes

Dijabetes je ozbiljno stanje te zahvaća oči, kao i ostale organe. Može doprinijeti bolestima poput dijabetičke retinopatije, katarakte, glaukoma i makularne degeneracije.

Važno je uzeti u obzir kako je više od 90% ozbiljnih vidnih oštećenja i slučajeva sljepoće uzrokovano dijabetičkom retinopatijom, koja se može spriječiti ako redovito kontroliramo razinu šećera u krvi te isti stabiliziramo.

Dijeta svakako mora isključivati šećer, prerađene ugljikohidrate te razno razne aditive u prehrani. Važno je imati na umu da je zdravlje očiju direktno povezano sa šećerom u krvi te se ta činjenica mora shvatiti ozbiljno.

Zdravlje očiju i hidratacija

Površinu oka na rožnici čini 98% vode. Kada količina vode u oku opadne (koja se obično nalazi u temeljnom suznom filmu oka), bilo zbog isparavanja ili slabe proizvodnje suza – rezultati su dehidracija i sindrom suhog oka. Kada su oči izložene visokim temperaturama, niskoj vlažnosti te intenzivnom suncu, suzni film isparava brže nego obično i utječe na vid.

Dehidracija suznog filma te sindrom suhog oka mogu uzrokovati nelagodu u očima, vodenaste, suhe, peckave oči, svrbež očiju, umor, glavobolje, zamagljen vid te ostale simptome. Premalo suznog filma, između ostalog, stimulira produkciju upalnih hormona u suznom filmu, uzrokujući upalu i nelagodu koja vodi do zamagljenog vida i ostalih poteškoća.

Proljeće i ljeto su obično sezone alergija, s dramatičnim povećanjem peluda u zraku. Kada prirodna zaštita protiv alergija i peluda nestane kao uzrok nedovoljne količine suznog filma u prisustvu upalnih hormona, alergijska reakcija biti će još jača.

Sindrom suhog oka i dehidracija uzrokovana suhim sunčanim danima i intenzivnim suncem može se minimalizirati pijenjem dovoljne količine vode te beskofeinskih pića, nošenjem sunčanih naočala, hladnim tuširanjem, izbjegavanjem direktnog sunca, vlaženjem doma itd.

Zdravlje očiju i visoki krvni tlak

Hipertenzija, poznata i kao visoki krvni pritisak, utječe na zdravlje očiju kao što i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti te moždane kapi. Visok krvni tlak oštećuje krvne žile koje dovode krv do mrežnice te stoga dovode do curenja iz oka.

Ako se ne reagira na vrijeme, ovo stanje može dovesti do:

krvarenja u oku

sljepoće

• oštećenja optičkog živca

zamagljenog vida

Imajte na umu da visoki krvni tlak također može biti i posljedica dijabetesa kao i nekih uobičajenih lijekova koji se koriste za dijabetes.

Korisni nutrijenti

Većina nas je čula za korisnost beta karotena, korisnog vitamina, kao jednog od mnogih nutrijenata koji su poznati po povoljnom efektu na zdravlje očiju. Hrana koja je bogata beta karotenom uključuje:

• mrkvu

• bundevu

• rajčice

• tamnozeleno lisnato povrće (kelj, špinat, peršin…)

• brokulu

• dinju

• tikve

• kupus

• suhe šljive, marelice, breskve

• grašak

Ova vrsta hrane čisti krv, smanjuje mogućnost upale jetre, te podiže imunološki sustav. Korisno je konzumirati zeleno piće svakodnevno („tekuću salatu“) kako bismo postigli koristan učinak na očno zdravlje.

Detoksikacija jetre, podrška i obnova

Vrlo je važno znati da je jetra naš najveći unutarnji organ. Neprestano je izložena mnogim utjecajima, od kojih su najčešća loši ishrana, procesirana hrana, konzumacija alkohola, lijekovi te mnoštvo toksina kojima smo svakodnevno izloženi, od proizvoda za osobnu njegu, aditiva ( poput pojačivača okusa, bojila hrane itd.), kao i toksina iz zraka. Sve čemu smo izloženi filtrira se kroz jetru.

Jetra je odgovorna za:

Čišćenje krvi od toksina te pretvorbu otpadnih tvari od metaboličkih funkcija u ureu kako bi se eliminirali kroz urin

Proizvodnju žući kako bismo probavili masnoće i ugljikohidrate

Filtriranje toksina iz krvotoka

Balansiranje razine šećera u krvi

Proizvodnju crvenih krvnih stanica

Ako vaša jetra nije zdrava, ne možete postići dobro zdravlje. Na sreću, jetra je jedini organ koji se potpuno oporavlja ako se tretira ispravno.

Sljedeće biljke koriste se stoljećima za zdravlje jetre:

• Silymarin

• Maslačak

• Korijen čička

• Artičoka

• Kurkuma

Antioksidansi i minerali za zdravlje očiju

Lutein i zeaksantin štite oči od štetnih ultraljubičastih zraka te dobno povezane makularne degeneracije. Za jetru i oči važna je i alfa-lipoinska kiselina (ALA) koja sprječava pojavu katarakte te se rješava toksičnih supstanci u jetri.

Pročitajte sljedeće:

Očni problemi koje uzrokuje dijabetes

Siva mrena – koje je pravo vrijeme za operaciju?

Glaukom – uzroci, simptomi i liječenje

Senilna makularna degeneracija

Read More