Zdravoholičarske priče – So (video snimak)

U današnjoj zdravoholičarskoj priči govoriću vam o tome koliko nam je soli stvarno potrebno, o tome zbog čega je važan kvalitet soli koje unosimo u organizam, i koje vrste soli postoje. Poznato je da su male količine soli dragocene, ali šta se dešava kada konzumiramo previše soli?

So je od najranije istorije cenjena kao jedno od najdragocenijih dobara svakodnevnog života. Nekada je so služila kao sredstvo plaćanja, a zbog nje su se vodili i ratovi. Kuhinjska so se dobija iz minerala i to je kamena so, ili se sakuplja u solanama i tako dobijamo morsku so. Dnevno se hranom u organizam unese između 9 i 15 grama soli, dok svetska zdravstvena organizacija preporučuje 2 grama soli dnevno. Našem organizmu, odnosno našoj krvi potrebno je 0,85 procenata soli da bi se održalo dobro zdravlje. Različiti su i načini na koje unosimo so u organizam. Od ukupno unesene soli 50% čini kuhinjska so koja se dodaje jelima, 30% je iz hleba, 20 % iz drugih životnih namirnica, a naročito velike količine soli sadrže mesne prerađevine.

Francuski fiziolog Rene Kinton izneo je teoriju po kojoj sva živa bića vode poreklo iz mora, a tu teoriju su prihvatili naučnici celog sveta. Poznato je da 80% ljudskog organizma čini voda u kojoj se nalaze minerali i oligoelementi u tragovima. Svi ti elementi rade u organizmu pomažući protok krvi, a neophodni su i u strukturi kostiju. Zbog toga je veoma važno kakav je kvalitet soli koji koristimo u ishrani. Rafinisana kuhinjska so je 99% čist natrijum hlorid i kao takva nam nije potrebna. Naš organizam ima potrebu za drugim mineralima, a najbolji način je da ih unesemo putem morske soli koja sadrži više od 70 minerala i elemenata u tragovima.

Iako je morska so dragocena namirnica korisna je samo ako se koristi u malim količinama, 1 kašicica dnevno ili 2 grama. Većina nas troši previše soli, a svoje navike možemo promeniti tako što ćemo upotrebljavati više sušenog ili začinskog bilja.

Što se tiče dijetalne soli to je preparat koji ne sadrži natrijum hlorid već se sastoji od drugih vrsta soli. Na našem trzistu možete pronaći kalijumovu so koja je po ukusu slična morskoj, namenjena je bolesnicima koji su na dijeti bez natrijuma.

Ako preterano koristite so možete da dovedete svoj organizam u opasnost na sledeći način: poremećen odnos natrijuma i kalijuma, povećan krvni pritisak, zadržavanje vode u organizmu, ometanje procesa iskorišćavanja proteina, izazivanje otoka i migrene, nagomilavanje soli u zglobovima i kičmi. Spisak opasnosti je daleko duži, ali zapamtite samo dve stvari: Koristite mosrku so i to samo dva grama dnevno, jer samo u malim količinama je dragocena.

Pogledajte TV emisiju