Zdravoholičarske priče – Zeleni čaj (video snimak)

U današnjoj priči biće reči o zelenom čaju. U narodu se koriste i nazivi kineski, ruski , indijski čaj, u engleskom jeziku green tea.

Zeleni čaj je osušeno lišće čajne biljke Camelia Sinensis. To je biljka sitnih listića i visine kao žbun. Lišće mu je naizmenično, eliptično, na rubovima nazubljeno. Nema mirisa, a cvetovi su beli i mirišu. Raste na visoravnima Kine, Indije, Japana, Cejlona, na Javi u Gruziji. Gaji se na plantažama gde se grm seče do visine jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakseg branja lišća.

Najbolje vrste beru se u martu kada su listovi još uvek mali. Suši se u velikim posudama ispod kojih gori vatra i sve vreme meša osetljivim dlanovima znalaca koji znaju kada je čaj osušen i kada ga treba skloniti sa vatre.

Od načina prerade zavisi da li će se dobiti crni, zeleni, žuti ili crveni čaj. Zeleni čaj se obrađuje i pri tom fermentira i dobija crnu boju. Lekoviti delovi biljke su listovi i cvet. Mnoga ispitivanja su pokazala da se korišćenjem zelenog čaja mogu sprečiti maligna oboljenja prostate. Zeleni čaj snižava holesterol, pomaže snižavanju krvnog pritiska, blagotvorno deluje na srce i krvne sudove.

Miris ovog napitka, nežne zelene boje, kiselkastog ukusa podstiče pozitivne misli, krepi celo telo i um, umiruje, opušta i pročišćava organizam. Ispitivanjem ekstrata zelenog čaja pokazalo se da smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi, a time i opasnost od bolesti krvnih sudova i arterioskleroze. čaj sadrži i minerale koji su neophodni za čovekovo zdravlje poput kalijuma, bakra, gvožđa i mangana.

Poznato je njegovo diuretsko svojstvo, pomaže protiv celulita jer ograničava apsorpciju masnoće i podstiče površinsku cirkulaciju. Ekstrat čaja koristi se za negu kože, usne šupljine, protiv peruti u kosi, kod opekotina i za lečenje akni. Istraživanja koja su sproveli Japanci pokazala su da se u delovima zemlje u kojima se bere i proizvodi zeleni čaj nema smrtnosti od raka želuca i pluća. Uživajte u svojoj šoljici zelenog čaja, bilo da je filter vrećica u pitanju ili zeleni čaj na merenje.

Želim vam prijatan i zdrav dan.

Pogledajte TV emisiju