Život počinje i završava koracima: Emocije skrivene u nogama

Život počinje i završava koracima: Emocije skrivene u nogama

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Ne zaboravite da noge imaju svoju simboliku, počevši od različitih mitova. Svi znamo za tragičnog Edipa, koji je ime dobio prema nogama koje su mu otekle, ili za sirenu koja je poželjela noge umjesto repa, ali morala žrtvovati govor…

Noge pokazuju koliko je život na „našoj strani“. Simbol su društvenih odnosa i povezanosti pa stoga imaju izuzetno značenje, pogotovo društveno, jer one društvo povezuju i stvaraju, ali ga mogu i rušiti.
Noge su dakle, „graditelji“ društvenosti, odgovorne su za povezanost ili nepovezanost zajednice. Omogućuju nam zbližavanja, podupiru naše druženje. Pomoću nogu lakše dolazimo do nekoga ili nečega. Noge ukidaju razmake, skraćuju ih, a mogu ih i povećavati ako se sporo hoda.

Simbol

Noge su simbol krvnog srodstva, porodice, odnose se na našu prvu, korjensku čakru, koja je temelj naših potreba i izvor našeg djelovanja za opstanak. Nalazi se u donjem dijelu kičmenog stuba, u našoj zdjelici. Svi su čuli za čakre, ali malo ljudi razumije njihovu ulogu u životu neke osobe. Ovdje pročitajte kakav je njen pozitivni i negativni utjecaj na čovjeka.

Prva čakra je crvene boje, a označava Zemlju, materiju, seksualni pleksus, središte kundalini energije, libido, našu osobnost i imunološki sistem. Govori o esencijalnoj snazi i naraštaju, našoj korijenskoj porodici iz koje smo protekli, našem opstanku u smislu zadovoljenja osnovnih životnih potreba, našem uzemljenju, povezanosti s drugima, našoj odanosti, sigurnosti i zaštiti.

Prva čakra je sidro koje tijelo „uzemljuje“ u okolinu, pokazuje jesmo li sposobni braniti se, koliko se osjećamo „kod kuće“, kakav je naš društveni i porodični zakon i red. Ovdje se radi i o našim roditeljima, odgajatejima, uređenju porodičnih pitanja, automobilu, kući, stanu, raznim tjelesnim ugođajima bilo koje vrste, pa tako i ovisnostima.

U negativnom značenju, sve gore navedeno govori o žrtvi, pružanju otpora, negodovanju, osjećaju krivnje, praznine, osamljenosti, napuštenosti, izgubljenosti, kao i o samoj gorčini života.
Govori i o ovisnosti, a ovisni postajemo kada smo pasivni, primitivni, divlji, kada se drugi brinu za nas, kada smo simbiotski vezani za moć neke osobe ili stvari, kada u nama nema kreativnosti, kada ne vidimo smisao života, a smisao života je kada živimo za nekog ili nešto što nam pruža zadovoljstvo.
Bolesti prve čakre uključuju poremećaje vezane uz imunološki sistem, razne vrste depresija, hroničnu bol u slabinskom dijelu leđa, išijas, probleme s venama, rektalni tumor, rak…
Ovdje pročitajte kakvi se problemi mogu pojaviti u pojedinim dijelovima tijela i kako ih ja objašnjavamo.

Kukovi

Predstavljaju fizički oslonac našeg tijela, osnova su naše kralježnice kao i kosti nogu. Nalaze se u sakralnom dijelu zdjelice. Kukovi drže naše tijelo u ravnoteži, glavni su pokretači komunikacije prema naprijed.
Uzrok problema s kukovima dolazi od poteškoća i nemogućnosti u komunikacijama, u kretanju, teško ili nikako ne prihvatamo neke životne stavove. Postoji izvjesna krutost, neprihvatljivost, strah od budućnosti, nesposobnost odlučivanja u nekim važnim životnim situacijama, izvršavanju nekih odluka, ne vidimo ništa ispred sebe, ne postoji cilj, ne postoji smisao života.

Stražnjica i prepone

Pokazuje našu snagu i otkriva koristimo li je s razumom; pokazuje koliko se osjećamo sigurni i je li sve s nama u redu. Mišići stražnjice mogu biti čvrsti ili mlitavi.
Uzrok problema mlitave stražnjice je gubitak snage zbog zadržavanja emocija. Uzrok mogu biti i analne blokade – problemi sa stolicom, koja je rijetka i česta, ili tvrda uz problem pražnjenja. Ova stanja izazvana su starim upornim ljutnjama koje bespotrebno troše snagu.
Prepone, kao limfno središte otkrivaju da li se previše naprežemo, jesmo li pod pritiskom ili smo psihički preopterećeni; izmešu ostalog, nose energije smrti muške ili ženske osobe. Imamo li problema s preponama, možda je naša stvaralačka snaga na neki način narušena ili onemogućena.
Jaki bolovi u lijevoj preponi govore o gubitku ženske osobe, a desne o gubitku muške osobe, ili se istima želi smrt…

Koljena

Predstavljaju sposobnost primanja i davanja, samokontrolu, prilagođavanje, tvrdoglavost, naš ponos i ego, strah od promjena bilo koje vrste. Želimo li ići naprijed, a sprječava nas ponos jer nismo spremni mijenjati svoj način mišljenja ili djelovanja zbog straha, egoizma, tvrdoglavosti, istog trena osjetiti ćemo bol u koljenima.

Koljena se teško liječe, potrebno im je puno vremena da se oporave. Problem je u našem ponosu i našoj pravednosti ili nepravednosti, nepopustljivosti, neprilagodbi, tvrdoglavosti.
Moramo znati da život znači stalno kretanje, pokretanje, uspone i padove, malo naprijed, nalo natrag, nema stajanja, nema krutosti, jer krutost nas može samo slomiti. Oprostimo drugima ali i sebi sve s ljubavlju, suosjećanjem i razumijevanjem, uz visoku dozu tolerancije.
Potkoljenice predstavljaju našu snagu djelovanja prema naprijed, prema cilju koji smo odabrali. U njima se nalaze životna stajališta koja su nam nametnuli roditelji, odgajatelji, učitelji… Uzrok problema je naš strah od neposjedovanja snage da idemo dalje, strah od djelovanja, strah od budućnosti.

(aura.ba)

Broj pregleda:
2.059

2021-01-03
Aura Redakcija