Znaci koji otkrivaju kakvo vam je zdravlje: NA KOJIM MJESTIMA SE ZNOJITE?

Znaci koji otkrivaju kakvo vam je zdravlje: NA KOJIM MJESTIMA SE ZNOJITE?

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Ukoliko ste mislili da samo prekomJerno znojenje treba da bude razlog da se obratite lJekaru, prevarili ste se.

Znojenje je prirodan proces i poznato je i pod nazivom perspiracija. Ono predstavlja važan odgovor organizma na povišenu temperaturu ili fizičku aktivnost, a može biti izazvano i emocionalnim stresom, menopauzom ili ozbiljnim zdravstvenim stanjem. Tokom puberteta, dolazi do porasta hormona koji znojne žlijezde čine dinamičnijim.

Prekomjerno znojenje nije jedini znak koji bi trebalo da vas natjera da razmislite o svom zdravlju. Naprotiv, ukoliko se uopšte ne znojite, čak ni prilikom određene fizičke aktivnosti, to takođe može biti znak nekog zdravstvenog stanja.

Postoje različite vrste znoja:

Obilno znojenje
Iako obilno znojenje mnogi mogu zanemariti i posmatrati kao nešto uobičajeno, ono može biti alarm upozorenja, posebno ako se događa i tokom zimskih mjeseci. Obilno znojenje se javlja kod žena tokom menopauze, a ponekad može biti vrlo opasno. Ako istovremeno osjećate obilno znojenje i gubitak težine, ili znojenje koje se isključivo javlja tokom spavanja, potrebno je da posjetite ljekara. Znojne žlijezde su prekomjerno aktivne, a ovo stanje naziva se hiperhidroza.

Ne znojite se uopšte
Iako je prirodno da se neko manje, a neko više znoji, ni malo znoja nije dobar znak za zdravlje čovjeka. Ukoliko se uopšte ne znojite ni tokom vrelih dana, to znači da vaše žlijezde ne rade dobro. Ovo stanje naziva se anhidroza i dovodi do iscrpljenosti, crvenila, vrtoglavice, osjećaja toplote. Može biti genetski nasljedno i nekada je teško za otkrivanje.

Slani znoj
Znoj je slan, kao i suze. Ipak, ukoliko je previše slan, što biste osjetili po tome da vas peku oči, onda vašem organizmu nedostaje natrijum. Kada je natrijum u manjku, možete dehidrirati, a hidratacija je ključna za zdravo tijelo. Potrebno je da konzumirate pića koja sadrže elektrolite, a to ujedno sprječava i slani znoj.

Znoj neprijatnog mirisa
Iako mnogi misle da je normalno da znoj obiluje neprijatnim mirisom, istina je potpuno suprotna. Znoj zapravo nema miris, ali kada se bakterije u koži pomiješaju sa znojem, tada nastaje miris koji ne prija nikome. To može biti posljedica stresa. Vaša ishrana i lijekovi utiču na vaš tjelesni miris.

Trudnički znoj
Žene se tokom trudnoće znoje više nego inače. To takođe može biti jedan od prvih simptoma drugog stanja. Normalno je da tijelo mijenja miris kada ste trudni, a kako biste ga izbjegli, unosite što više vode, izbacite začinjenu hranu i nosite široku odjeću.

Broj pregleda:
16

2022-01-24
Aura Redakcija