Znate li što je ablacija mrežnice i kako se liječi?

Mrežnica je unutrašnji sloj oka zadužen za primanje svjetlosnih podražaja i unatoč tome što mrežnica ima vlastiti krvožilni sustav, njezine metaboličke potrebe su velike te ih mrežnica dodatno prima iz žilnice oka. Što je to ablacija mrežnice i kako se liječi?

Što je ablacija ili odignuće mrežnice?

Ablacija ili odignuće mrežnice je stanje u kojemu se mrežnica odljepljuje od normalnog položaja i uzrokuje slabljenje vida. Do ablacije mrežnice najčešće dolazi zbog stvaranja rupice ili rupture koja počinje propuštati očnu vodicu i odvajati se od podloge.

Optical Express

Kada se receptorski sloj mrežnice odigne od pigmentnog epitela mrežnice, dolazi do poteškoća u funkcioniranju, a ukoliko su ti slojevi odvojeni, može doći do trajnog gubitka vida.

Ablacija mrežnice – najčešći simptomi

Najčešći simptomi odginuća mrežnice su točkice, pojava paučine pred očima ili bljeskova svjetlosti. Simptomi mogu biti i zamućen vid te primjećivanje sjene ili zavjese koja prekriva vidno polje pri vrhu oka ili sa strane.

Mogu se pojaviti postepeno ili odjednom, ovisno o tome kako se unutarnje potporno tkivo odvaja od mrežnice. Ablacija mrežnice je bezbolna i mogu je uzrokovati razni tumori, operacija očne mrene, dijabetes i dijabetička retinopatija ili anemija srpastih stanica.

Liječi se operativnim zahvatom te je potrebno brzo reagirati.

Ablacija mrežnice – liječenje i operacija

Liječi se operativnim zahvatom te je potrebno brzo reagirati, jer što se prije mrežnica spoji s unutarnjim slojevima, šanse za oporavkom i povratkom vida su veće. Ipak, kirurško spajanje mrežnice nije uvijek uspješno, a isto tako i uspješno spajanje mrežnice ne garantira potpuni povratak vida.

Pogledajte više o ostalim bolestima oka.

Bolesti oka – uzroci, simptomi i liječenje

Redovito odlazite na očne preglede i sačuvajte svoj vid.

Pročitajte sljedeće:
Očni problemi koje uzrokuje dijabetes!
Natečene oči, peckanje i suzenje – kako si pomoći?
Ispijanje kave – kako kava utječe na zdravlje očiju?
Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!
Zdravlje očiju povezano je sa zdravljem jetre i unutarnjim organima
10 jednostavnih savjeta za zdravlje očiju!