Тиодоровић: Нема нових заражених на Торлаку

БЕОГРАД, 13. априла (Тањуг) – Према данашњим подацима на Институту “Торлак” нема повећања броја заражених радника новим вирусом корона, изјавио је на конференцији у Палати Србија епидемилог Бранислав Тиодоровић.

На јучерашњој конференцији за медије речено је да је у тој установи заражено 12 радника.

Тиодоровић је, такође, истакао значај и осталих лабораторија у земљи за тестирање особа сумњивих да су заражени вирусом корона, додајући да Торлак у овим околностима не би могао тај посао да обави сам.

Наводи да су то лабораторије у Новом Саду и Нишу, поједини институти за јавно здравље, лабораторија при Инфективној клиници КЦС, лабораторије које функционишу у оквиру ветеринарских института у Краљеву и Нишу, као и лабораторија у Батајници.

“Све оне обављају огроман посао који Торлак у овим условима не би могао сам да заврши, а то значи да што више људи тестирамо, што обимније и да их на време дијагностикујемо и пошаљемо где им је место – у болнице, привремене болнице или ако је негативан шаље се кући”, рекао је Тиодоровић.

Међутим, указао је, иако је нечији налаз негативан та особа би требало да се понаша савесно и да се придржава свих мера самозаштите, јер би могла да се зарази и пола сата након тестирања или у току тог дана.

“Иако је његов налаз негативан и даље је врло угрожен”, упозорио је Тиодоровић.

комплетан текст