Dijabetesno stopalo: jedna od čestih i ozbiljnih komplikacija u osoba sa dijabetesom na koju se nedovoljno misli!

Osobe sa dijabetesom imaju značajno veći rizik za nastanak problema sa stopalom, a koji su posledica dugotrajno povišenog nivoa šećera u krvi. Neuropatija i periferna vaskularna bolest kao prateće komplikacije dijabetesa su dva ključna problema koja narušavaju prirodnu barijeru i dovode do razvoja dijabetesnog stopala.

Dijabetesna neuropatija predstavlja oštećenje nerava koje dovodi do slabijeg ili potpunog gubitka osećaja u ekstremitetima. Najčešće se dešava da pacijenti slabije osećaju senzacije vezane za temperaturu (toplo/hladno) i bol, zbog čega dolazi do povrede, a na terenu toga pojave žulja ili ulceracije. Dodatno, periferna vaskularna bolest značajno redukuje protok krvi u ekstremitetima, usled deponovanja masti na zidovima krvnih sudova, zbog čega je zarastanje rana znatno otežano kod osoba sa dijabetesom. U uslovima smanjenog protoka krvi, hipoksija (nedovoljno snabdevanje kiseonikom) favorizuje infekciju i značajno komplikuje tok i ishod povrede koji se može završiti amputacijom!

Prevencija i nega stopala su ključni faktori koji doprinose smanjenju komplikacija u vidu dijabetesnog stopala i amputacije esktremiteta, zbog čega je neophodno svakodnevno negovati i pratiti kožu stopala. Savetuje se, pre svega, redovna provera i najmanje povrede, tačke pritiska ili crvenila, pri čemu je naročito važno obratiti pažnju i na kožu stopala između prstiju. Ukoliko postoji ograničena pokretljivost ili je potrebno izvršti inspekciju delova koji nisu pristupačni, koristiti ogledalo kao pomoćno sredstvo pri čemu se ne treba ustručavati i od pomoći članova porodice ili prijatelja. Svakodnevna toaleta stopala u mlakoj (ne vrućoj) vodi uz korišćenje blagih sapuna korisna je za higijenu stopala. Nakon toalete važno je dobro osušiti kožu, bez dodatnog trljanja, a u cilju održanja elasticiteta i vlažnosti kože, kao i sprečavanja pojave ragada i pukotina korisititi hidrantne kreme ili kreme specijalno namenjene osobama sa dijabetesom. Kremu utrljati laganim pokretima masaže, čime se dodatno podstiče i poboljšava cirkulacija. Izbegavati urastanje noktiju adekvatnim i redovnim sečenjem, kako bi se smanjila mogućnost pojave infekcije. Stopala je potrebno zaštititi adekvatnim čarapama, udobnom i mekanom obućom. Pored svega navedenog, adekvatna glikemijska kontrola i redukcija drugih faktora rizika (pušenje), značajno doprinose prevenciji ali i boljem ishodu komplikacija vezanih za dijabetesno stopalo!

Prof. dr K. Lalić

Mock-up created for smartymockups.com

DIABETWELL krem je revolucionarna formula na našem tržištu namenjena prevenciji dijabetesnog stopala, najburnije komplikacije dijabetesa. Pruža efikasnu negu i utiče na mikro oštećenja kože. Aktivni sastojci su:

· Peptidni kompleks – sastavljen od odabranih amino kiselina koje se vezuju za receptore u dubljim slojevima kože i stimulišu sintezu kolagena, fibronektina i glukozaminglikana. Ovakva reakcija podstiče rast ćelija vezivnog tkiva, ubrzava regeneraciju i efikasno hidrira kožu.

· Alantoin – aktivni sastojak prirodnog porekla koji stimuliše deobu i rast ćelija u potkožnom tkivu. Na ovaj način se ubrzava regeneracija i hidratacija, što čini kožu glatkom.

· Ekstrakt lista ruzmarina – jak antioksidativni, antiseptički i antimikrobni efekat koji štite kožu od delovanja slobodnih radikala i mikroorganizama, i na taj način smanjuju mogućnost nastanka infekcija kod mikro oštećenja.

www.swissnature.rs

Original Article