Лончар са здравственим радницима ковид болница: Остварен је велики резултат, али борба са вирусом још увек траје

Министар здравља у Влади Републике Србије др Златибор Лончар одржао је данас редовни састанак са здравственим радницима, представницима установа које збрињавају Covid-19 пацијенте у нашој земљи, у циљу успешног окончања епидемије као и припрема здравствених установа за враћање у нормалан режим рада.

Том приликом, министар здравља истакао је да су здравствени радници наше земље постигли заиста велики резултат у борби са корона вирусом, али нагласио да се и у финалној фази епидемије мора задржати висок степен одговорности.

„Сви заједно морамо да наставимо да се максимално одговорно понашамо и чинимо све како би прелазак из ковид фаза здравствених установа на регуларан режим рада протекао успешно и безбедно. Србија је у борби против корона вируса остварила заиста значајан резултат, спасили смо много живота, и сада желимо да окончамо ову епидемију по плану и без погоршања епидемиолошке ситуације“ истакао је Лончар.

На састанку је договорено да привремена болница на Сајму, која тренутно збрињава 25 пацијената, настави са радом, а да Институт за ортопедију Бањица који је без ковид позитивних пацијената и тренутно врши дезинфекцију црвене зоне, након тестирања свих запослених здравствених радника а по окончању комплетне дезинфекције, од наредног понедељка почне повратак у нормалан режим рада.

У наредном периоду из ковид фазе у нормалан режим рада предвиђен је прелазак Клинике за пулмологију КЦС као и Опште болнице Панчево.

Професор Мијомир Пелемиш истакао је да здравствени систем Републике Србије никада није функционисао на тако добром нивоу као током епидемије корона вируса, али је нагласио да је вирус још увек присутан и да здравствене установе морају постепено и пажљиво да прелазе у регуларан процес рада.