ОБАВЕШТЕЊЕ – ПРОЦЕДУРА ЗА ТРИЈАЖУ КОВИД СУСПЕКТНИХ ПАЦИЈЕНАТА

Београд, 24. јун 2020. године

Грађани који имају симптоме респираторних инфекција или симптоме обољевања од Covid-19 (повишена температура, кашаљ, бол у грлу) треба да се најпре јаве у посебну амбуланту (ковид амбуланта) матичног дома здравља.

У тим амбулантама ће свакоме са наведеним симптомима бити урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика, измерена температура, урађен брзи тест. Тек након тога, и уз консултацију са лекарима из дома здравља, грађани треба да се јаве у тријажну службу Клинике за инфективне и тропске болести КЦС или КБЦ Бежанијска коса, где ће лекари наведених здравствених установа одредити даљи начин лечења.

Напомињемо да није потребно позивати телефонским путем домове здравља, већ се одмах јавити лекарима у наведеним посебним амбулантама и обавити преглед. Радно време домова здравља, односно ковид амбуланти при домовима здравља је радним данима од 7 до 20 часова, а викендом од 8 до 18 часова.

Претходних дана забележен је повећан број грађана који су директно долазили у пријемну амбуланту Клинике за инфективне и тропске болести, и то без икаквих симптома или са симптомима других обољења, која се лако и ефикасно дијагностикују и лече у домовима здравља, стога је важно да сви ковид суспектни грађани, у циљу брзе и ефикасне тријаже, поштују ову процедуру и први преглед обаве су свом дому здравља, у ковид амбуланти.