10 voćnih rekordera: gde ima najmanje, a gde najviše šećera

Foto: Profimedia

Nema boljeg šećera od prirodnog, a voće je jedan od njegovih glavnih izvora.

Međutim, dok neke vrste obiluju njime, u drugima je nivo šećera veoma nizak. Evo o kom voću trebate da vodite računa kada ih kombinujete u omiljenim letnjim poslasticama ili kad sastavljate jelovnik za dane detoksa.

Voće sa najvišim procentom šećera

1. Grožđe. I crno i belo grožđe sadrže jednaku količinu šećera – 16,7 grama u sto grama voća. Obe vrste obiluju vlaknima, ali je crno grožđe ipak puno bogatije antioksidantima.

2. Trešnje. Svoju poziciju na listi najslađeg voća čvrsto drže trešnje koje sadrže 13 grama šećera u sto grama voća i one ujedno imaju niski glikemijski indeks što sprečava pojavu hipoglikemije. Osim toga, ovo voće bogato je kalijumom, smanjuje holesterol i sadrži čitavu paletu vitamina i minerala.

3. Mango. Mango je tropska voćka kojoj takođe ne manjka šećera. U sto grama voća nalazi se 13,6 grama šećera, ali i trećina dnevne doze vitamina A, što je korisno za bolji vid i zdravije oči. Da ne spominjemo i puno drugih vitamina, aminokiselina i antioksidanta…

4. Smokva. Ovo mnogima omiljeno letnje voće je, takođe, izrazito slatko. Ako pojedete sto grama svežih smokvi, uneli ste 16 grama šećera, ali isto tako i puno korisnih vlakana i kalijuma.

5. Liči. Sa čak 20 grama šećera na sto grama voća, liči predstavlja pravu šećernu bombu. Ipak, to azijsko voće ne bi trebalo izbegavati jer nam ta količina voća donosi oko 136 miligrama kalcijuma, što je gotovo duplo više od dnevne potrebne doze.

Voće sa niskim procentom šećera

1. Avokado. Za razliku od ranije spomenutih egzotičnih namirnica, avokado pripada grupi voća s izrazito niskim udelom šećera – samo jedan gram na čitavi sveži plod. Takođe je bogat kalijumom, ima izrazito veliku nutritivnu vrednost, sadrži korisne masne kiseline i smanjuje nivo holesterola u krvi.

2. Brusnice. Ukoliko volite da jedete brusnice, ne morate brinuti da ste se pretrpali šećerom jer sto grama svežih brusnica sadrži tek 4 grama šećera. Pomalo kiselkastog ukusa zbog velike količine C vitamina, ova voćka poznata je po svojim gotovo čudesnim lekovitim svojstvima zbog kojih je s pravom nazivaju prirodnim antibiotikom.

3. Maline. Ljubitelji šumskog voća mogu odahnuti kad je u pitanju šećer. Ako koristite maline za svoj voćni smoothie, sto grama tog bobičastog voća sadrži 4,4 grama šećera kao i obilje vlakana. Takođe, malina snižava šećer u krvi i deluje antivirusno.

4 Kupine. Sa 5 grama na sto grama voća i kupina je relativno siromašna šećerom, a bogata vlaknima I vitaminima C, K i B9.

5. Jagode. Istu količinu šećera pronaći ćete i u svežim jagodama, s kojima u paketu stiže i 85 miligrama vitamina C, što zadovoljava preporučenu dnevnu dozu.

Izvor: zadovoljna.hr