3 prirodna načina da se izborite s korovom

Foto: Profimedia

“Šišanje i brijanje”, to je ono što bi svaki baštovan voleo da  poruči kad se sprema na obračun sa travom oko staza i cvetnih leja. Lako nam je da ošišamo veće travnjake, ali nam treba “brijač” da bismo uredili ivice, sredinu između ploča u stazi, nezgodne uske delove pored ograde…

Da biste se izborili s korovom, isprobajte neki od sledeća tri prirodna načina… uz dodatnu pomoć dobre, stare motike kad se stvar otme kontroli imaćete uredan vrt bez hemikalija i otrovnih herbicida.

Sirće je prirodni herbicid. Naspite alkoholno sirće u pumpu i isprskajte delove u bašti koje želite da očistite od korova. Imajte na umu da ono ne pravi razliku između korova i cveća i izbegavajte delove gde imate mnogo cvetnica. Takođe, prskajte sirćetom samo u ranim jutarnjim časovima i to kad nema vetra i oblaka – sunce će pojačati dejstvo sirćeta i nećete rizikovati da vam kiša opere tek naprskane delove.

Vrela voda uništava korov. Idealna je za čišćenje uglova oko kapije i kod betonskih stepenica, na svim onim mestima gde fina prašina i zemlja stvaraju uslove za nicanje čudesno tvrdoglavih biljčica koje nikako ne možete da iščupate. Prokuvajte čajnik vode i oprezno sipajte na vrh biljaka. Ako je reč o biljkama sa dužim korenom, možda ćete morati da ponovite tretman nekoliko puta, ali ćete na kraju uspeti.

Domaći herbicid sa deterdžentom kombinuje nekoliko snažnih sredstava. Za naročito uporne korove, pripremite mešavinu sirćeta, soli i deterdženta za sudove. Sipajte u pumpu i isprskajte korov. Imajte na umu da će ovaj domaći herbicid ubiti sve biljke koje dotakne pa pripazite na svoje najdraže cvetnice…