4 razloga zašto treba tostirati hleb

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


 

Ovaj tekst je već objavljen na blogu ali je bio sakriven u receptu, pa sam odlučila da napravim poseban da bi bio vidljiviji.

Zašto ja tostiram hleb skoro svaki put kada ga jedem?

  1. Hleb je ukusniji kada se tostira
  2. Hleb se lakše vari kada je tostiran
  3. Tostiran hleb bi trebalo da ima manji glikemijski indeks
  4. Tostiranjem hleba uništavate gljivice koje su mogle da nakupe

Jedna od “najproslavljenijih” tvrdnji u hrono ishrani  – da se kvasac poništava tostiranjem – ujedno je i jedna od najosporavanijih tvrdnji. I nešto oko čega su se uvek vodile rasprave.

Ono što znamo jeste da je kvasac živ dok je aktivan i dok hleb narasta od njega. Kada ode u rernu, kvasac kao i svaka druga gljivica umire na 50 stepeni. I teško da se može naknadno ponovo ubiti. Ali, ono što ostane u hlebu, odnosno velike količine skroba u hlebu mogu biti mamac za divlji kvasac koji se nalazi svuda oko nas – jer kvasac voli šećer.

I zato nije loše tostirati hleb, posebno ako stoji par dana, jer na taj način mogu da se ubiju pridošlice. Posebno kada su u pitanju ovi naši hrono hlebovi koji su dosta vlažniji od klasičnih belih hlebova.

A isušivanjem vlage, hleb lakše “padne” na stomak. Ova tri parčeta su pre tostiranja bila teška oko 80 grama, nakon tostiranja 66 grama. Znači, imalo je šta da se izvuče.

Takođe, tostiranjem hleba se “razbija” skrob u njemu, odnosno skrob se konvertuje u dekstrin, određenu vrstu šećera. Zato tostiran hleb ume da bude slađi, ali i da se brže svari pošto bi do tog istog procesa došlo i u organizmu samo kasnije.

Ako volite hemiju i želite da pročitate kako se skrob tačno razbija u dekstrin pročitajte OVDE.

I još jedna, bitna stvar. Tostiranjem hleba se smanjuje glikemijski indeks. A to je posebno bitno za dijabetičare. Glikemijski indeks pokazuje kojom brzinom raste šećer u krvi kada se pojede neka namirnica.

Istraživanje koje je još 2008. godine objavljeno u “European Journal of Clinical Nutrition” pokazalo je da određena priprema hleba može da utiče na to. Oni su ispitivali kako zamrzavanje i tostiranje hleba može da utiče na GI. Istraživanje je rađeno sa belim hlebom i pokazalo se da ova dva procesa značajno utiču na GI bez obzira da li se radilo o domaćem ili kupovnom hlebu. U pitanju je bio beli hleb, ali princip je isti i sa integralnim.