4 razloga zbog kojih bi trebalo jesti ren

commons.wikimedia/Anna reg

Ljubitelji mesa znaju koliko sos od rena može da obogati njegov ukus i učini ga znatno boljim. Ipak, manje je poznato da je ova biljka zbog svojih sastojaka odlična za imunitet i zdravlje organizma.

Zbog svojih antibiotičkih svojstava, ren se već dugi niz godina koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje bronhitisa, sinusitisa, kašlja i prehlade.

Međutim, to nije jedini razlog zbog kojeg bi redovno trebalo da jedete ren, jer je on veliki saveznik zdravlja, a ovo su samo neka od njegovih blagotvornih svojstava:

1. Jača pluća

U periodu virusa i prehlada, veoma je važno ojačati odbrambenu snagu pluća, a upravo tu vam može pomoći ova moćna biljka. Ipak, iako je ren veoma zdrav s njim ne treba preterivati, jer može da izazove dijareju i povraćanje.

2. Snižava krvni pritisak

Ova biljka fantastična je u snižavanju krvnog pritiska, ne samo konzumiranjem, već i udisanjem ovog korena. Oštar miris rena može smanjiti nivo krvnog pritiska tako što proizvodi azot-monoksid koji pomaže našim krvnim sudovima da se u potpunosti opuste.

3. Pomaže pri varenju

Neki od hemijskih elemenata u renu deluju kao stimulans za lučenje želudačnih sokova, pa je dobro poznato da ova dragocena biljka u celini ima značajne lekovite efekte na varenje.

4. Pomoć pri mršavljenju

Ren je biljka koja ima malo kalorija, a uopšte ne zadrži masti. Koren rena sadrži velike količine proteina i vlakana, čime može da podstakne osećaj sitosti, a može se slobodno koristiti u receptima bez brige o dodavanju dodatnih masnoća.