Uskršnji sto: Jaja i holesterol

Obilje jaja na uskršnjem stolu izaziva dvoumljenje zbog široko utemeljenog mišljenja da jaja treba jesti samo povremeno i oprezno zato što obiluju holesterolom koji je odgovoran za kardiovaskularna oboljenja.

Ali, posle nekoliko decenija na “crnoj listi”, jaja se vraćaju na vrh lestvice visokovrednih namirnica. U poslednje vreme sve više naučnih istraživanja (među kojima je nekoliko dugogodišnjih i vrlo opsežnih) potvrđuje da je ipak tačnije tradicionalno shvatanje jaja kao izvrsnog, a uz to i jeftinog izvora hranjivih materija.

Stručnjaci iz Britanske asocijacie za srce i Američke asocijacije za srce, koje se smatraju svetskim autoritetima za zdravlje kardiovaskulatnog sistema, kažu da se jaja bez straha mogu jesti i više od, ukupno preporučeno, jednog jaja tri puta nedeljno. Štaviše, zdrave osobe mogu da jedu jedno jaje dnevno, ali pritom je potrebno paziti na ukupan dnevni unos holesterola iz različitih izvora.

Međutim, osobe s povišenim holesterolom u krvi, svakako, treba da ograniče unos jaja i proizvoda od jaja prema preporukama lekara.

Inače, masnoće u jajima zapravo i nisu tako “loše” – više od polovine masnoća nezasićene su masne kiseline koje se smatraju zdravim izborom, a belance uopšte ne sadrži holesterol.

Jaja su pre svega visokovredna, a niskokalorična namirnica. U proseku sadrže oko 70 kcal po komadu i uopšte ne sadrže mnogo masti, pa je zato jedno jaje pogodno za doručak u dijetama za smenjenje telesne težine.
Belance ne sadrži holesterol i smatra se idealnim izvorom belančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u razmeri koje je stvorila priroda a žumance je bogato gvožđem koje ima visoku iskoristivost u organizmu.

Oprezno ga upotrebljavati samo u slučaju kamena u žuči jer su jaja izuzetno teška za bolesnu žuč. Protein iz jajeta ovoalbumin može da izazove alergijske reakcije, kao što su svrab, povraćanje i dijareja. Ne preporučuju se za ishranu male dece, izuzev žumanceta.

Svarljivost jajeta zavisi od toga koliko je sveže. Najbolji način pripreme koji ističe sva svojstva jajeta jeste kuvanje bez masnoće – rovito ili tvrdo kuvano jaje.