Uskršnje čarolije: Kuvanje i farbanje jaja

Bliže nam se Uskršnji praznici, a sa njima i neizbežno kuvanje i farbanje jaja. Verovali ili ne, ipak postoji pravi način da obarite tvrdo kuvana jaja, lako ih oljuštite i da izbegnete stvaranje one ružne zelene boje koja se pojavljuje na žumancetu. Uprkos mišljenju koje većina nas ima, ta zelena boja ne potiče usled »bajatosti« jaja, već od neodgovarajućeg kuvanja, odnosno prekuvavanja jaja.

1. Jaja koja su sveža će biti teža za ljuštenje. Uvek odvojite jaja koja ste namenili za Uskrs, barem nedelju dana ranije i čuvajte u frižideru..
2. Najbolji rezultati se postižu ukoliko pre kuvanja, jaja izvadite iz frižidera i ostavite ih da odstoje kako bi im se temperatura izjednačila sa sobnom (na ovaj način ćete sprečiti da jaja puknu zbog razlike u temperaturi).
3. Stavite jaja u veću posudu, tako da budu u jednom sloju, i nalijte vode toliko da površina vode bude najmanje na 2.5cm iznad jaja.
4. Stavite na vatru i pustite vodu da proključa. čim voda provri, skinite sa vatre i poklopite. Ostavite da stoje u toploj vodi tačno 12 minuta.

Posle isteka predviđenog vremena, ocedite vodu, i u posudu sa jajima sipajte hladnu vodu sa kockicama leda (naglim hlađenjem zaustavljate proces kuvanja koji još uvek traje unutar jajeta). Ostavite ih da odstoje još 10 minuta, ovaj put u hladnoj vodi, a onda ocedite i odložite u frižideru.

Farbanje jaja na prirodan način

Jaja možete lako ofarbati pomoću raznih veštačkih boja za ovu svrhu. Ali, ove godine možete probati da farbate uskršnja jaja kako su se nekad farbala, sa prirodnim sastojcima.

Bledo crvena: sok od cvekle ili brusnica
Narandžasta: Kora od crvenog luka
Žuta: rastvor od kurkume (curry), kora od pomorandže,
Bledo zelena: rastvor od kuvanog spanaća
Plava: rastvor od borovnica
Ljubičasta: rastvor od crvenog zelja
Bež do smeđa: kafa

Jaja stavljajte u pre navedene vrele rastvore u koje ste osim navedenog voća, povrća ili začina dodali i kašiku jabukovog sirćeta. Ako želite da boja bude izražajnija, jaje ostavite potopljeno u rastvoru preko noći.

Farbanje jaja ljuskom od crnog luka

Farbanje jaja u lukovini je vrlo jednostavno, ali ukoliko želite ovako da ofarbate jaja, trebalo bi da se toga setite nekoliko nedelja pre Uskrsa, kako bi obezbedili dovoljnu količinu ljusaka crnog luka. Ako ste se kasno setili, jednostavno zamolite prodavačicu na pijaci da vam nakupi malo više ljuski, ili kupite 1-2 kg luka – “neće da se baci”.
Dakle, ono što je neophodno jeste ljuska crnog luka koju ćete poskidati sa 1-2 kg luka.

Što više ljuski – intezivnija boja.

Stavite ljuske od luka u šerpu, nalijte vode, malo promešajte rukom i prospite ovu prvu vodu. Zatim sipajte toliko vode koliko će vam trebati da jaja u šerpi budu skroz potopljena.
Kad prokuva, smanjite temperaturu ringle i ostavite da ključa oko 5 minuta. Nakon 5 minuta polako spuštajte i jaja u lukovinu. Jaja kuvajte po želji, ali s obzirom da su Uskršnja i da neće sve vreme biti u frižideru, bilo bi bolje da budu tvrđe kuvana, što znači od 10-15 (i više) minuta na tišoj vatri. Nakon kuvanja, jaja treba ocediti, prohladiti i namazati krpom natoplenom uljem ili parčetom slanine (sapunjare).

Ukrašavanje jaja biljkama

Ovo je verovatno najčešći način šaranja jaja. Boja za jaja može biti kupovna (u kesicama) ili prirodna – najčešće lukovina.

Potrebno:
• listovi biljaka – uberite listove biljaka koji vam naizgled deluju zanimljivo i za koje pretpostavite da će zanimljivo izgledati kao šara na jajetu. Radite to neposredno pre šaranja, jer ukoliko budu dugo stajali, listovi će uvenuti i biće vam teško da ih iskoristite.
• jaja
• najlon čarapa

Postupak:
1. Postavite list na jaje i vodeći računa da ne oštetite ili ne savijete list, obložite jaje najlon čarapom
2. zategnite čarapu sa suprotne strane jajeta i zavežite u čvor ili obmotajte koncem kraj čarape i snažno učvrstite
3. Jaja mogu biti i prethodno skuvana ili ne. Skuvana jaja potopite u posudu sa bojom i ostavite par minuta (u zavisnosti od farbe za jaja koju koristite – pogledati uputstvo za pripremu na kesici).
Ukoliko nisu kuvana, potopite čarapom umotano jaje u šerpu sa bojom i kuvajte oko 10 minuta od trenutka ključanja.
4. Kad se skuvaju, izvadite jaja, ostavite ih na papirnu podlogu ili salvet da se ocede 1 minut, a zatim makazama prosecite čarapu i izvadite jaje.
5. Skinite list biljke prstima, ili nožićem blago sastružite ako se zalepi.
6. Prohladite jaja, a zatim ih namažite krpom umočenom u ulje ili parčetom slanine.

Šaranje jaja voskom

Sastojci:
• obična olovka
• kutija pribadača s plastificiranim glavicama (može i čačkalica)
• velika, debela sveća
• jaja
• boje u kesicama (one u pigmentu, najjeftinije)

Priprema:
1. Na običnu olovku nabodite pribadaču (čiodu) sa loptastim vrhom, to će biti vaš alat za pisanje jaja.
2. Upalite sveću, neka se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljenog voska.
3. Umačite pribadaču u otopljeni vosak pa na vatru plamena i brzo prinosite jajetu pa pišite: crtom, potezom, tačkama,… Potrebno je malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ako je pretanak namaz, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvek pribadaču s voskom otopite u plamenu, to je važno!
4. Išarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na kesici (stavite po 2 boje, a vode i sirćeta prema uputstvu). Okrećite jaje. Želite li tamniju boju namačite ga u boji duže vreme.
5. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga papirnatim ubrusom i prinesite ga ravno na plinski plamen – na vatru. Pazite prste! Vosak će se otapati pa ga odmah brišite papirnatim ubrusom.
6. Želite li jaje u dve ili više boja onda ga prvo obojite jednom bojom, osušite, šarajte voskom pa umačite u drugu boju. Tako možete puno puta i dobiti jako lepo i šareno jaje.

Izgrebana jaja

Ofarbano jaje izguliti žicom za pranje posuđa, a zatim ga ponovo spustiti u posudu sa bojom. Premazati uljem.

Mermerna jaja

Ljuske crnog luka iseći na komade. Uzeti jedno živo jaje, uviti malo u ljuske crnog luka, pa jaje umotati u foliju. Tako uvijati jaje po jaje, i kuvati u šerpi oko 12 minuta.
Kad se skuvaju, skinuti foliju i ostaviti da se hlade. Namazti uljem.

Šaranje kanapom

Potrebno:
• kanap
• boja za jaja – tečna (u epruveticama) ili praškasta, pripremljena tako da budu jače koncentrovana (manje vode nego što piše na uputstvu)
• jaja prethodno skuvana

Kanap dužine 30-tak cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Po želji ponoviti ovo sa nekoliko kanapa u različitim bojama. Ostaviti da se ocedi, skinuti kanap i prosušiti. Jaje namazati nauljenom krpom ili slaninom.

Drečava jaja bez ljuske

Ovako pripremljena jaja neće vam doneti pobedu u tucanju jajima jer se ljuska skida, ali mogu poslužiti za dekoraciju uskršnje trpeze.

Sastojci:
• Jaja (koliko god jaja želite)
• Jestiva boja ZA KOLAčE I TORTE

Priprema:
1. Jaja skuvajte i SKINITE LJUSKU
2. U posudi (npr. šolji) rastvorite boju po uputstvu proizvođača
3. Zatim jedno po jedno OLJUŠTENO jaje sa supenom kašikom spuštajte unutra i malo pridržite, par sekundi

Jaja se fantastično farbaju, na taj način i bude jaka, efektna boja.

Jaja – bubamara

Ovo su tufnasta jaja koja podsećaju na bubamare.
Jaja prvo ofarbati bojom kojom želite (ako je bubamara – crvenom) i ostaviti da se ohlade. Umutiti belance viljuškom (ne u potpunosti) i četkicom za slikanje napraviti nekoliko tufni na jajetu. Jaje se potom uvalja u posudi sa mlevenim makom. Sačekati koji minut da se belance osuši pa oduvati višak maka sa jajeta.

Ukrašavanje oblicima od lepljive ili izolir trake

Potrebno:
• skuvana jaja
• izrezani oblici od čvršće lepljive trake (za izolaciju strujnih žica ili lepljenje paketa) na cvetiće, tačkice, kvadratiće, trougliće, srca, šta god vam padne na pamet.
• najlon čarapa, konac
• boja za farbanje jaja
• ulje ili mast

Način pripreme:
Skuvati jaja, pa ih ostaviti da se malo prohlade, toliko da ih možete držati u ruci i šarati.
Izrezati trake ili neke druge oblike (tačkice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće…) od malo čvršćeg selotejpa (kojim se lepe paketi), pa lepiti po jajetu. Preko svakog jajeta staviti tanku žensku čarapu i dobro zavezati koncem, pa spuštati jaja u boju za farbanje po želji.

Kad vidite da je jaje obojeno, skinite čarapu i komadiće selotejpa, pa premažete mekanom krpicom koju ste namočili u ulje ili mast i dobićete predivna šarena jaja.