Orašasto voće – pozitivne i negativne strane

Grupi orašastog voća pripadaju orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lešnici, pistaći i mnoge podvrste koje ne rastu na našem podneblju, kao npr. makadamijski orah, brazilski orah, indijski i japanski orasi i sl. S obzirom na dostupnost i učestalost konzumacije zadržaćemo se na onima koji rastu kod nas i s kojima se najčešće susrećemo.

Orašasti plodovi nezaobilazan su deo ljudske ishrane, bilo samo kao grickalice ili dodaci jelima, za srce i kardiovaskularni sistem bogati su važnim omega 3 kiselinama, vitaminima i mineralima a s obzirom i na kaloričnost, izvor su energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije i utiču na povećanje libida.

Mogu se osim sirovih, pripremati na razne načine (prženjem, kuvanjem), kao dodatak jelima ili kao jedan od sastojaka gotovih proizvoda. Koriste se i u kozmetičkoj industriji, prerađeni kao ulja ili sastojci mnogobrojnim preparatima.

Dnevno se ne preporučuje konzumirati više od šoljice orašastih plodova jer su bogati mastima, ali zdraviji su od čipsa i sličnih grickalica, koje su jednako ili više kalorične.
Upravo zato, navešćemo neke od njih i koliko kalorija sadrži količina jedne šoljice pojedine vrste, i kojim je vitaminima i mineralima bogata.

Bademi
Bademi su bogatiji kalcijumom od drugog orašastog voća, dele se na slatke i gorke bademe, s tim što su gorki otrovni, a slatki su najukusniji mladi i sveži.
Sadrže nezasićene masne kiseline sa monozasićenim masnim kiselinama, bogati su vitaminom E, magnezijumom, umerenom količinom proteina, vlakana, vitaminom B2, bakrom i fosforom. Sadrže fitotvari i folnu kiselinu.

100 g badema sadrži 578 kalorija, 21,26g proteina, 19,74g ugljenih hidrata, 11,80g dijetalnih vlakana i 50,64g masti.

Orasi
Orasi su prepuni nezasićenim masnim kiselinama, linolnom, oleinskom i alfa linolenskom pa se stoga preporučuju kao nezaobilazan sastojak svakodnevne ishrane, a naročito trudnicama.
Više od 60% ovog ploda su upravo masti, poput drugih orašastih plodova, mana im je jedino kaloričnost.

117g ima 765 kalorija, 76g masti, 18g proteina, 16g ugljenih hidrata i 8g dijetalnih vlakana. Bogati su vitaminom C i E, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem.

Kesteni
Kesteni sadrže najmanje masnoća od svog orašastog voća.
Bogat je vitaminom C, K, B1, kalcijumom, gvožđem, kalijem i sadrži nešto manje količine sumpora, bakra i mangana. Kesten je bogatiji skrobom od ostalog orašastog voća pa je nešto teže probavljiv.

100g ovog ploda sadrži 245 kalorija, 2,42g proteina, 45,54g ugljenih hidrata, 8,10g dijetalnih vlakana, 2,26g masti.

Kikiriki
Kikiriki je prirodan izvor vitamina D i E. Snižava nivo holesterola u krvi, pomaže u sprečavanju dijabetesa. Preporučuje se da se kupi neljušten jer takav sadrži više vitamina i minerala.

Šoljica kikirikija (146g) ima otprilike 828 kalorija, 38g proteina, 24g ugljenih hidrata, 72g masti, 13g kalcija, 37g gvožđa, izvor je niacina, folne kiseline (preporučuje se trudnicama), mangana i cinka.

Lešnik
Lešnici su bogati vitaminom C, kalcijumom i gvožđem. Lešnici sadrže bakar, mangan i bogat su izvor vitamina E, a preporučuju se za uklanjanje žgaravice.

Šoljica (115g) lešnika sadrži 722 kalorije, 17g proteina, 19g ugljenih hidrata, 70g masti, 11g dijetalnih vlakana.

Pistaći
Pistaći su jedna od najpoznatijih grickalica. Sadrže vitamin C, odličan antioksidant, vitamin A, kalcijum, gvožđe, vitamin B6, tiamin, bakar i mangan.

Količina od 100g pistaća sadrži 621 5,9g proteina, 51,6g ugljenih hidrata, 17,4g masti i 6,5g dijetalnih vlakana.

Grickanjem 123g unećemo u organizam 685 kalorija,

Brazilski i makadamijski orasi
Brazilski i makadamijski orasi takođe su bogati kalcijumom, dobar su izvor mangana i tiamina, ali jedna šoljica ovih oraščića sadrži gotovo 1000 kalorija pa ne valja preterivati s konzumiranjem.

Orašasti plodovi zdravi su za naš organizam, preporučuje se redovna konzumiracija jer su bogat izvor mnogih vitamina i minerala kojih nema u drugom voću i povrću, samo, kao što smo već naveli s određenim oprezom što se tiče količine jer sadrže masnoće i vrlo su kalorični.

Dnevna rutina konzumiranja dovoljno je da sadrži šaku ovu grickalica ukoliko želite biti zdravi i ujedno zadržati dobru formu.