5 najpoznatijih zabluda o ženskom telu

(foto: Instagram)

Predstavljamo vam najveće zablude o telu žene u koje većina nas još uvek veruje.

Himen nije “pečat”

Čak i da koristi lupu koja uveličava deset puta, doktor ne može sa sigurno sigurnošću da razlikuje devicu od seksualno aktivnih devojaka, potvrdilo je nekoliko studija.

“Neki ljudi misle da je himen poput pečata koji stoji dok devojka ne izgubi nevinost, ali to jednostavno nije istina”, kaže dr Rachel Wriman sa Univerziteta u Indijani.

Antibiotici umanjuju efekat kontraceptivnih pilula

Kontraceptivne pilule ne deluju u svega jedan procenat slučajeva, a ta stopa neuspeha je nepromenjena čak i kada se koristi velika doza antibiotika. Mogući izuzetak može biti rifampicin, antibiotik koji se prepisuje u lečenju tuberkuloze.

Muškarcima i ženama je potrebna ista količina sna

Studija Univerziteta Warwick iz 2007. koja je obuhvatala više od 6.000 ispitanika otkrila je da žene koje spavaju pet ili manje sati tokom noći imaju dva puta veći rizik od hipertenzije od žena koje spavaju sedam ili više sati. Među muškarcima, ne postoji takva veza.

Menopauza smanjuje želju za seksom

Opsežno istraživanje seksualnih navika u SAD pokazalo je da polovina ispitanih žena u pedesetim godinama ima seksualne odnose nekoliko puta mesečno.

“Dok valunzi i druge neprijatnosti koje se dešavaju tokom menopauze čine da se žene osećaju neprivlačnom i neraspoloženom, ne postoji direktna veza između menopauze i seksualne želje”, kaže Wriman.

Žena ne može da zatrudni tokom menstruacije

Iako su šanse minimalne da žena zatrudni tokom menstruacije, mogućnost ipak postoji. Jednom kada se nađe u telu žene, sperma može da čeka na jajašce za oplodnju i do nedelju dana.