5 narodnih verovanja: kako da se zaštitimo od uroka

Foto: Profimedia

Zle oči

Verovalo se da je svesno uricanje retko i tako nešto mogli su da učine samo izuzetno loši, zli ljudi. Urokljivac najčešće nije ni bio svestan zla koje nanosi. Zle oči mogao je dobiti samim rođenjem, ali i kasnije, sticajem nesrećnih okolnosti. 

Da te bog čuva

Moć uricanja pripisivala se fizički ili psihičkim defektnim ljudima koji, po prirodi stvari, zavide normalnima i zdravima. Na takvo shvatanje ukazuje i narodna izreka: Da te bog čuva ćosava čoveka i brkate žene. 

Čarape različite boje

U nekim krajevima Srbije običaj je da se maloj deci obuvaju čarape različite boje ili su im roditelji jednu čarapu obuvali kako treba, a drugu naopako. Pretpostavljalo se da će prvi pogled zlih pasti upravo na njih, pa će dete tako biti pošteđeno tog prvog, najopasnijeg udara. 

Pu, pu, pu

Zaštita se sastojala u sprečavanju uroka. Uobičajeno je bilo pljunuti na moguću žrtvu, ali često nije bilo potrebno. Neko od prisutnih mogao je pljunuti tri puta ili pak pljunuti preko ramena i na taj način sprečiti moguću nesreću. 

Mašala

Kada bez razmišljanja i zle namere izazove opasnost od uroka, mogući urokljivac izgovara reči “da nije uroka” i “ne budi uroka”. U Bosni i Hercegovini i muslimani i pravoslavci protiv uroka koriste reč mašala.

Ovde pročitajte 10 narodnih verovanja kako da novac ostane u kući.

Tekst: Nenad Blagojević