5 savjeta za podizanje imuniteta – uživajte u zimi bez gripe i prehlade!

Od imuniteta zavisi rad svih organa u koliko se hranite ne zdravo, te ste pod stresom smanjuje se zaštitna funkcija organizma za čiji je oporavak potrebno duže vreme.

U koliko primjetite da vam je imunitet opao, te želite pod hitno da ga popravite, probajte ovu metodu

  1. Hladna voda

Šta treba uraditi:

Sipajte u lavor hladnu vodu, te u vodu stavite kocke leda! Voda treba biti toliko nastuta da vam pokrije zglobove, zatim stavite noge u vodu na 10-15 sekundi.

U koliko ne možete izdržati hladnoću pokušajte skrenuti misli, gledajući televizor, ili slušajući muziku. Učinite sve što je moguće samo da ostavite noge u hladnoj vodi!

Nakon što vrijeme prođe, izvadite noge te ih obrišite, obujte tople vunene čarape i lezite u krevet.

Kada osetite da ste se zagrejali, možete da skinete čarape.

Osnivač kineziterapije Sergej Bubnovskij, preporučio je ovu hladnu kupku za stopala  svojim pacijentima kako bih popravili imunitet.

Iako je u  apotekama sve više preparata za jačanje imuniteta — narodni lijekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu i ipak mislimo da se ne mogu porediti sa onim kupovnim preparatima, nastalim hemijskim procesima.

Image result for led za imunitet

2. Recept ” vitaminska bomba”

Pripremljena ”tegla vitamina” — zadovoljićete ne samo dječije potrebe za slatkišima, nego i ojačati imuninet cijele porodice. Predlažemo vam dva recepta smjese za jačanje imuniteta. Oba su isprobana i izvrsna. Na vama je da se odlučite.

Recept za jačanje imuniteta za djecu i odrasle

-100 gr suhog grožđa (veoma je bitan kvalitet suvog grožđa)
-150 gr zrna oraha
-100 gr badema
-kora od dva limuna
-100 gr suhih kajsija
-100 gr suhih šljiva
-250-300 gr meda
-ako imate priliku — vrlo je dobro dodati i 100 gr pinjola (odlični su za jačanje imuniteta)

Priprema
Sameljite u mašini za mljevenje mesa ili u nekoj sjeckalici: suho grožđe, orahe, bademe, pinjole i limunovu koru. U smjesu dodajte sok od dva limuna, čiju koru ste prethodno samljeli. Promiješajte. Dalje, dodajte suhe šljive i suhe kajsije. Promiješajte. Na kraju dodajte med i sve zajedno promiješajte. Ostavite da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana.

Za djecu stariju od 3 godine — 1 kašičica dva puta dnevno.
Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno.
Teglu sa vitaminima čuvajte u frižideru.

Recept za jačanje imuniteta za odrasle

-200 gr suhih kajsija
-200 gr suhih šljiva
-200 gr suhih smokava
-200 gr oraha
-1 limun
-50 ml rakije
-250 gr meda

Image result for suho voće

Priprema
Suho voće i limun zajedno sa korom sameljite u mašini za mljevenje mesa ili nečemiu sličnom. U smjesu dodajte rakiju i med i promiješajte. Teglu držite u frižideru. Uzimajte po 1  kašiku prije obroka.

Nisu jedine, ali ove tri namirnice posebno su dobre za jačanje imuniteta i pripremu tijela da se odbrani od napada virusa i bakterija, posebno tokom hladnih dana. Pogledajte koje su, jer vjerovatno svaku od njih već imate u svome domu!

3. Pileća supa

Nauka čvrsto stoji iza teorije da je pileća supa odlična za podizanje imuniteta. Naime, piletina sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa prilikom kuhanja supe. Ona je slična acetilcisteinu u lijekovima, jer razlaže sluz i olakšava disanje tokom prehlade odnosno smanjuje zapušenost nosa. Udisanje pare vruće pileće supe je efikasnije nego inhalacija običnom vodenom parom. Dakle, mame su ipak bile upravu po ko zna koji put.

 

4. Jogurt

Probiotici ili ‘korisne bakterije’ iz jogurta, su zapravo zdrave bakterije koje zaustavljaju razmnožavanje tzv. ‘loših’ bakterija i sprječavaju njihovo djelovanje. crijeva su, kako mnogi tvrde, čovjekov najveći organ imunološkog sistema koji ima presudnu ulogu u stečenom imunitetu. Jačajući imunološki sistem, probiotici ublažavaju ili potpuno uklanjaju simptome alergije.

Image result for jogurt

5. Bijeli luk


Bezbroj puta ste do sada čuli o zdravstvenim prednostima ove namirnice. Svjež bijeli luk sadrži alicin, sastojak koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo, tj. deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Dokazano je da oni koji ga redovno jneedu imaju znatno manje šanse da obole od gripe ili prehlade. Dodajite ga u svakodnev obroke.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja