5 trikova za svež dah: Hrana koja uklanja zubne naslage

Loš zadah najviše se veže uz oralnu higijenu i gastrointestinalno zdravlje. Ukoliko je zadah neugodan, uzrok ne mora uvek biti unutar usne šupljine, nego može doći i iz probavnog trakta. U oba slučaja, glavni krivci su bakterije. Donosimo nekoliko sitnih trikova kojima možete ukloniti neugodni zadah, piše Health.

1. ZAčINI
Korijander, zelena metvica, eukaliptus, ruzmarin , sve su to začini i biljke koje su dobre u borbi protiv lošeg zadaha. Možete ih žvakati ili napraviti neku vrstu čaja umačući ih u toplu vodu. Ove biljke ujedno poboljšavaju probavu.

2. AKTIVNE KULTURE
Najbolji bi izbor bio jogurt. Jedna je studija potvrdila da jedan jogurt svakodnevno smanjuje nivo sulfidvodonika u ustima, koji je jedan od uzročnika neugodnih mirisa. Takođe, smanjuje bakterije u ustima, a samim tim umanjuje se i rizik od kvarenja zubi i upale desni. U jogurtu, mleku i siru nalazi se velika količina vitamina D, koji ne pogoduje bakterijama, tako da se one ne mogu razvijati u ustima. Prilikom odabira jogurta, budite sigurni da nije prošao velike obrade i da nije dodatno zaslađen.

3. HRSHAVE NAMIRNICE
Jabuka, šargarepa, celer, u osnovi sve voće i povrće bogato vlaknima, dobro je u borbi protiv neprijatnog zadaha. Zubne naslage uzrokuju neugodan miris. Mnogi ugljenihidrati i proteini koji se zadržavaju između zubi, pa čak i zdrava hrana poput integralnih žitarica, zato obavezno nakon jela operite ili očistite zube.

4. KAMUFLIRANJE
Žvakaće gume bez šećera ne bi trebale zameniti pranje zubi nakon jela, ali u slučaju nužde mogu poslužiti. Dakle, to je još jedan način da se potakne stvaranje veće količine pljuvačke za ispiranje plaka i bakterija. Pepermint može zakamuflirati, ali samo na kratko vreme. Uvek se treba odlučiti za žvakaće gume i bombone koji nemaju šećera jer on stvara zubne naslage.

5. VITAMIN C
Jedite bobice, agrume, dinju i drugu hranu bogatu vitaminom C koji ne pogoduje bakterijama. Vitamin C također je bitan za sprečavanje bolesti i upale desni, a oboje su uzročnici zadaha.