6 namirnica koje će vam sačuvati zdravlje mozga

pixabay.com

Pravilan izbor namirnica može znatno da poboljša zdravlje vašeg mozga, zato pametno birajte.

Ova hrana sprečava propadanje moždanih ćelija, ali i poboljšava pamćenje.

Birajte kivi

Skuša – Omega-3 masne kiseline daju fluidnost ćelijskim membranama, što poboljšava komunikaciju između ćelija. Skuša je puna omega-3 masnih kiselina i ako je jedete nekoliko puta nedeljno, možete da povećate sposobnost učenja, poboljšate raspoloženje i pamćenje.

Kivi – Samo jedan kivi sadrži više vitamina C nego što se dnevno preporučuje, a ujedno štiti mozak od slobodnih radikala, koji mogu da smanje njegovu funkciju, uspore memoriju i sposobnost rešavanja problema. Birajte mekani kivi koji možete da jedete sa kašičicom.

Bademi – Fenilalalin u bademima ima sposobnost da pređe granicu između krvi i mozga, u kojem stimulišu neurotransmitere dopamin, adrenalin noraadrenalin, koji podižu raspoloženje. Bademi su bogati riboflavinom (B2) koji pojačava memoriju.

Nervna aktivnost

Suve kajsije – Istraživanja u Americi su pokazala da visoke količine gvožđa povećavaju nervnu aktivnost u levoj hemisferi mozga. Poedite zato dnevno nekoliko suvih kajsija, jer njihov vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa. Pritom, uticaj suvih kajsija na varenje će biti eksplozivan.

Ključan je holin

Holin, koji se nalazi u jajima, održava fleksibilnost i integritet membrana ćelija mozga, bez čega nutrijenti koji se baziraju na mastima, kao i otpadni produkti metabolizma, ne bi mogli da prolaze kroz ćelijske zidove. Holin je ključna komponenta aceltiholina koji prenosi poruke između nerava i mišića. Jaja su pravi poklon paket za vaš mozak.

Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobivanja Alchajmerove bolesti. Teleća džigerica sadrži posebno velike koncentracije folata. Najbolja je jednostavno pržena sa lukom, naravno uz dobro vino.